PITAJ TIJELO DA LI TO ZAISTA RABI

Pošto često jedemo iz dosade ili iz navike, te nismo budni za svoje postupke, evo jedan savjet koji sam dobila ranije od vodiča kad se tiče svega što unosimo u tijelo. Prije nego posegnete za nekom namirnicom, stanite i pitajte svoje tijelo da li to ono zaista treba. Jer, mi unosimo hranu i piće u sebe da bismo održavali svoje tijelo živim i (relativno) zdravim. No, očito je da smo zaboravili za šta nam služi hrana.
Dakle, kako to učiniti – kako razgovarati sa svojim tijelom?
Oni sa razvijenom intuicijom će to vrlo lako učiniti, a oni koji nemaju tako razvijenu intuiciju, ovo im je odlična prilika da je vježbaju.
Npr. nešto ti se jede i zaviriš u frižider. Prije nego što posegneš rukom, stani i zapitaj tijelo- doslovce mu se obrati – je li ovo što namjeravam sad pojesti ono što ti trebaš u ovom trenutku?
Nevjerovatno je da istog sekunda osjetimo da je neki od unutrašnjih organa počeo malo “žigucati”, ili se neki dio tijela pomjerio. Istovremeno, tu stupa na snagu i intuicija. Odjednom osjetimo da naše tijelo to ne treba da bi pravilno funkcioniralo. Idemo na ono što naše tijelo treba: ako ste npr. na pijaci ili u trgovini i imate plan šta ćete kupiti, radije upotrijebite drugi način kupovine: pogledajte sve što je npr. na policama povrća i voća.
One boje koje vam privuku pažnju u tom trenutku, bilo da se radi o voću ili povrću – to je ono što vaše tijelo treba. Ako je to crvena boja- kupite nešto od voća i povrća te boje. Ako je to zelena – ista stvar. Dakle, ne kupujte na pamet ili ono što vam vaš um kaže da trebate. Poslušajte svoje tijelo i svoju intuiciju.
Zanimljivo je da kad ovako pitate tijelo – u većini odgovor bude NE.
A mi mislimo npr. da je to zdrava namirnica pa zašto je ne bi uzeli? Da, ona je zdrava ali vaše tijelo to ne treba u tom trenutku jer ta namirnica možda ima one vitamine i minerale koje vi sad ne rabite, nego neke druge. I zato iako izgleda privlačno, radije to ostavite i idite dalje dok ne dokučite šta to vaše tijelo treba upravo sada. Naime, u određenim periodima možda više trebamo kalcij i magnezij pa će nas tijelo upućivati da jedemo hranu koja ih ima najviše u sebi. Drugom prilikom će nam više trebati vlakana ili vitamina C npr, pa će nas tijelo odvući do one namirnice koja to ima u većim količinama.
Ovaj sistem pitanja i odgovora ne vrijedi samo za tijelo nego i za naš um i naše cjelokupno biće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.