Ojas – izvor životne energije i dugovječnosti u ljudskom tijelu

Tijekom našeg zajedničkog putovanja u svijet ayurvede često nailazimo na riječ ojas.

Budući da je to važna riječ u ayurvedskoj medicini, s njom ćemo se pobliže  upoznati i otkriti tajne životne vitalnosti koje ojas donosi.

Ojas je riječ koja u prijevodu sa sanskrta znači “snaga” ili “suština vitalnosti”.

To je vitalna energija, krajnji proizvod savršene probave koja upravlja našim imunitetom, snagom i srećom.

Imati obilje ojasa trebala bi biti želja svakog čovjeka.

Prema drevnim tekstovima, ojas je i stvarna tvar u našem tijelu opisana kao žuta tekućina, koja nastaje u srcu i reproduktivnim organima.

Ojas ima hladna, meka i stabilna svojstva te je odgovoran ne samo za imunitet nego i za osjećaj duhovnog jedinstva i blaženstva te za reproduktivnu funkciju i ukupnu vitalnost.

Ojas je u bliskoj vezi s kapha došom i s agni (probavnom vatrom), koja sudjeluje u procesu hranjenja tkiva i srca.

Zbog toga zdravlje naše probave i ravnoteža kapha doše snažno utječu na našu vitalnost.

Ojas stvara sjaj u našim očima i kosi te nam daje onu posebnu blistavost koja zrači iz tijela i koja je siguran znak zdravlja.

Ojas možemo ojačati ili oslabiti, ovisno o kvaliteti našeg života.

Kako biste saznali imate li visoki ili niski ojas, donosimo vam znakove koji ukazuju na prisutnost visoke ili niske razine vitalne energije.

Znakovi i uzroci visokog ojasa

Uzroci:

zdravi odnosi, pozitivna životna iskustva, radost, življenje u sadašnjem trenutku, zdravi životni odabiri, zdrava prehrana, sreća

Tjelesni znakovi:

robusno zdravlje, snažan imunitet, energija, tjelesna snaga, odsutnost tjelesnog bola, sjajan ten, sjajna kosa, svjetlost u očima, oštri osjetilni organi

Mentalno i emocionalno stanje:

mentalna jasnoća i fokus, obilje vitalnosti, poletnost, radost, kreativnost, duboki osjećaj dobrobiti, osjećaj lakoće u umu, sreća

Znakovi i uzroci niskog ojasa

Uzroci:

nezdravi odnosi, dugotrajni tjelesni napori, loši životni odabiri, trauma, stres, neispavanost, loša prehrana, ovisnost

Tjelesni znakovi: 

niska razina energije, česta pospanost i umor, neispavanost, bol u mišićima i/ili zglobovima, suha koža i kosa, sklonost razbolijevanju, hladne ruke i noge, slabi osjetilni organi, što može uzrokovati osjetljivost na zvuk i svjetlost, žudnje tijela i uma, oštećene tjelesne funkcije, neplodnost, opća slabost

Mentalno i emocionalno stanje:

dugotrajan psihički stres, mentalna zbunjenost ili nejasnoća, kontinuirano neraspoloženje i negativan stav, nedostatak fokusa, tjeskoba, usamljenost, žudnja uma, depresija

Kako zaštititi svoju vitalnu energiju ili ojas

 

 1. S obzirom na to da je ojas krajnji proizvod probave te je njegova kvaliteta izravno povezana s kvalitetom naše probavne vatre (agni), važno je obratiti pozornost na zdravlje našeg probavnog sustava.
 2. Kvalitetan i uravnotežen san ključan je za našu vitalnost i zaštitu ojasa te ima golem utjecaj na ukupnu vitalnost. San igra važnu ulogu u regeneraciji i pomlađivanju tkiva te pomaže u učinkovitom uklanjaju metaboličkih otpada i toksina iz tijela. San je ponekad najbolji lijek jer se tjelesne stanice pomlađuju upravo tijekom spavanja. Odmorite se sedam do devet sati svake noći.
 3. Ojas i imunitet blisko su povezani, tako da izgradnja i zaštita ojasa potiče snažan imunosni sustav. Drevne jogijske tehnike disanja poznate pod imenom pranayama jačaju imunitet, hrane sva tjelesna tkiva i održavaju ravnotežu svih triju doša.
 4. Prema ayurvedi, najcjenjeniji oblik ojasa nalazi se u srcu, a to znači da brigom o ovom iznimno važnom organu ujedno njegujemo i štitimo ojas. Umirite svoj um i osjećaje meditacijom, provedite kvalitetno vrijeme u prirodi na otvorenom, radite ono što vas usrećuje i ispunjava, održavajte sretne i zdrave odnose prema sebi i prema drugima.
 5. Redovito korištenje rasayana, drevnih pripravaka i začina koji pomlađuju i regeneriraju tijelo, izvrsno pomaže u očuvanju naše vitalnosti i zdravlja. (Vidite članak Rasayana – pomlađivanje organizma drevnim ayurvedskim tehnikama).
 6. Prakticirajte samomasažu ili abhyangu. Prije kupanja na kožu redovito nanosite toplo sezamovo ulje kako biste očuvali i povećali ojas. Koža je naš najveći organ, a primjenom toplih biljnih ulja možemo uravnotežiti vata došu i poboljšati ojas.
 7. Izgradite ojas pravilnom prehranom. Prema ayurvedi, hrana je naš lijek, a to znači da ojas možemo obnoviti upravo putem hrane koju jedemo. S obzirom na to da su u ayurvedi kvalitete ojasa opisane kao slatke, teške, hladne i glatke, stoga i hrana koja gradi ojas utjelovljuje ta svojstva. U takvu hranu spadaju, primjerice, avokado i banana.

Namirnice bogate ojasom: 

 • grožđice
 • smokve
 • datulje
 • indijski oraščići
 • bademi
 • sezamove sjemenke
 • bučine sjemenke
 • sezamovo, kokosovo, maslinovo i bademovo ulje
 • ghee
 • sirovo kravlje mlijeko
 • banane, grožđe, mango i breskve
 • avokado
 • slatki krumpir ili batat
 • tikvice
 • repa
 • lisnato povrće
 • tahini – namaz od sezama
 • cjelovite žitarice, poput pšeničnog zrna, riže, kvinoje i zobi
 • mungo grah
 • tofu i sojino mlijeko

Ove namirnice što češće uključite u svoju svakodnevnu prehranu.

Recept

Kad god osjetite da ste na početku stresnog životnog razdoblja ili da su vam vitalnost i energija iscrpljeni, primijenite ovaj jednostavan recept za koji vam je potrebno samo nekoliko datulja i ghee.

Uklonite koštice iz 5-6 suhih ili svježih datulja pa ih izrežite na veće komadiće. Stavite ih u čistu staklenku i prelijte gheejem. Ostavite ih da odstoje tako potopljene dva tjedna ili duže. Staklenku čuvajte na tamnome mjestu i pri upotrebi uvijek koristite čistu i suhu žlicu.

Ako želite veće doze, slobodno ih napravite jer, ovako pripremljene, datulje mogu dugo stajati.

Ovu jednostavnu poslasticu konzumirajte 1-2 puta dnevno kako biste zaštitili i povećali svoju vitalnost i životnu snagu.