Možete istrenirati da razmišljate i osjećate što god želite!

Meditacija je kao kad sjedite uz obalu rijeke i gledate je kako teče. S vremena na vrijeme, povuče nas bujica misli, ali to je u redu. Zapravo, izvlačenje iz te bujice i ponovno gledanje je srce prakse.

Uz 10-minutnu dnevnu meditaciju, uspjela sam vidjeti moje inače neprimjetne misli onakvima kakve zapravo jesu: prolazni plutajući teret. Iako sam zanemarivala brodove negativnih emocija, u posljednje sam vrijeme primijetila iste neugodne misli koje me napadaju iz godine u godinu.

Umorna sam od toga. Odlučila sam da je vrijeme da iskoristim neke moćne tehnike za aktivno reprogramiranje misli. To možete i vi također.

Naša osobnost se ne oblikuje sasvim u djetinjstvu; mozak se može reprogramirati u bilo kojoj dobi. Neuroplastičnost se odnosi na sposobnost mozga da stvori nove živčane putove, međusobno povezivanje dijelova našeg živčanog sustava. To se događa nakon ozljeda, ali i kao odgovor na naše okruženje, misli i emocije.

Kao i kod izgradnje mišića, što više “izgrađujemo” određene neuronske putove, to postaju jači. Robusni putevi postaju naše omiljene psihološke “autoceste”. Mi možemo stvoriti više sreće, smirenosti i ljubaznosti u našem životu jednostavnim prakticiranjem tih emocija.

Tijekom cijelog života nesvjesno smo koristili ovu tehniku ​​kako bismo programirali negativne emocije, ali isto tako to možemo učiniti za strpljenje, ljubav, strast i radost.

Koliko od vas intelektualno zna nešto, ali ne primjenjuje tu mudrost? Znate da ljubomora tjera od vas vašeg partnera, ali se ljutite kad dugo priča sa suprotnim spolom, piše Success.

“Kada dođe do prosudbe ili negativnosti, to znači da je vaš unutarnji dijalog isključen”, kaže Thais Gibson, stručnjak za osobni razvoj. Srećom, to se može jednostavno popraviti.

“Vaš podsvjesni um djeluje više kroz osjećaj nego kroz jezik”, kaže Gibson. Iskorištavajući snažne emocije, stvaramo izravnu liniju uputa za rad svoje podsvijesti.

Razmislite o vremenu kada ste bili nevjerojatno ljuti ili povrijeđeni i kada ste promijenili svoja uvjerenja? U mom slučaju, kad sam izgubila posao, iskoristila sam bijes da zamijenim vezanost za jednu specifičnu verziju uspjeha.

Evo četiri metode kojima se možete trenirati da razmišljate i osjećate bilo što:

1. Primarna metoda Tonya Robbinsa

Tony Robbins kaže da je emocija stvorena pokretom. Promjena u vašem fizičkom “stanju” mijenja vaše osjećaje. Prošli mjesec sam prisustvovala njegovom seminaru “Oslobodite unutrašnju moć”  i naučila sam neke temelje, koji omogućuju ovaj princip.

Evo kako to funkcionira:

1. Sjednite, zatvorite oči i podignite ruke iznad glave.

2. Snažno udišite i izdišite kroz nos – tri seta od 30 udisaja.

3. Pri svakom izdisaju, spustite ruke prema dolje, skupljajući šake.

4. Nakon tri seta, osjetite zahvalnost i ljubav prema sebi.

U tom stanju, možete jednostavno usaditi zdrave nove misli i uvjerenja u vaš um.

2. Metoda Demartini

Dr. John Demartini također koristi neuroplastičnost za reprogramiranje mozga. On postavlja klijentima niz pitanja kako bi im pomogao neutralizirati negativna emocionalna stanja i zamijeniti ih emocionalnom ravnotežom.

Njegova metoda mijenja nekoliko struktura mozga, uključujući hipotalamus i amigdalu, koji su odgovorni za izražavanje straha, krivnje i agresije.

Kako to funkcionira? Kad se suočava s izazovnom situacijom, Gibson kaže: “Ispitajte samu situaciju i pitajte što dobro dobivamo od nje.” Istražite prednosti, jer uvijek postoji barem jedna.

Možda vaša ogromna snaga, koju cijenite toliko, dolazi od roditelja koji vas napušta kao dijete? Ako vidite dobre strane, to vam može pomoći da brzo izbacite loša uvjerenja.

3. Afirmacije

“Što god posadimo u podsvjesni um i hranimo ponavljanjem i emocijama, jednoga će dana postati stvarnost”. – Earl Nightingale

Ponavljajuće razmišljanje vodi do jačih veza između neurona, a mozak uvijek prvo prepoznaje takve dublje putove. Zapeli smo u rutini. Ali postoji nada. Moguće je doživjeti metamorfozu pomoću afirmacija: treba ih ponavljati često i na dnevnoj bazi.

Naša je podsvijest tvornica koja generira mnoge naše misli – pozitivne i negativne – i može se reprogramirati ne samo s jakim emocijama nego i ponavljanjem. Afirmacije prenose nove upute za uporabu vašoj podsvijesti na isti način na koji vam pjesma zaglavi u glavi kada je iznova i iznova preslušavate.

Tony Robbins premošćuje jaz između ponavljanja i emocija. Njegove “čarobne riječi” su afirmacije napravljene eksplozivnim emocijama i uvjerenjem.

Ako je vaša afirmacija “Ja sam uvjerljiv govornik“, tada bi vaše čarobne riječi bile iste riječi, koje bi glasno uzvikivali dok bi se tukli u prsa i skakali. Ideja ovdje, potvrđena znanjem neuroplastičnosti, jest da su naši mozgovi podložniji reprogramiranju u uvjetima povećane emocije.

4. Vizualizacija

“Ono što zamišljate, stvarate.” -Buddha

Vizualizacija funkcionira kao afirmacije, oblikuje naše neurone i privlači misli i osjećaje koje želimo. Jasno zamišljanje sebe kako radite ili imate što god želite dobro funkcionira za brzo dobivanje posla, kuće ili odnosa iz snova, ali također može funkcionirati kada se radi o privlačenju zdravih osjećaja.

Ako dosljedno vizualizirate sebe kako reagirate na izazove sa smirenošću i suosjećanjem, manifestirat ćete ovo ponašanje. Odvojite vrijeme svaki dan da zamišljate kako imate pozitivna uvjerenja koja želite. Uz čak pet minuta dnevne prakse, počet ćete uviđati snažne promjene.

Nakon 15 godina još uvijek meditiram barem 10 minuta svaki dan. Ali nakon 15 godina još se uvijek borim s nesigurnošću, strašću i gnjevom. Nisam imala izbora nego tražiti način aktivnog instaliranja novih obrazaca.

Meditacija me izvlači iz bujice, ali s novim alatima gradim brod kako bih se lakše kretala kroz bujicu, bez da se smočim. Možete učiniti isto, ali budite strpljivi – ipak ste cijeli vijek gradili svoje neurone.  Dosljedna i vješta praksa je put.

Budite strpljivi; možete vi to.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.