More, Mindfulness & Mozaik

Kreativno-meditativni odmor: 3M – More, Mindfulness & Mozaik (Pobegi kod Kopra, 25. – 28. 6. 2017.)

Priuštite si kreativno-meditativni odmor na Slovenskoj obali. Za prijavu na radionice nije potrebno predznanje ili talent …

V živopisno lijepom ambijentu vas očekuju:

  • svakodnevne 2-3 satne radionice pod stručnim vodstvom gdje ćemo meditirati, umiriti tijelo i um, povezati se sami sa sobom pomoću tehnika mindfulnessa, te si izabrati svoju osobnu namjeru koju ćete utkati u proces izrade mozaika
  • svaki pojedinac će izraditi svoj mozaik iz keramičkih pločica, kojega ćete moći ponosno odnijeti kući. U kreativnom procesu izrade mozaika usmjeravat ćemo se na ovdje i sada te umiriti svoj kritizirajući um.
  • druženje, upoznavanje novih ljudi koji dijele vaš interes za meditaciju i kreativnost, a još uvijek ćete imati vremena da samostalno uživate popodneva i večeri na plaži te u istraživanju bogate kulturne i kulinarske baštine Slovenske Istre.

Mindfulness označava usmjeriti pažnju na određen način: s namjerom, u sadašnjem trenutku i bez prosuđivanja. Današnji život je takav da smo često u stanju koje je upravo suprotno od mindfulnessa. Život je danas brz, prepun izazova i odgovornosti. Mi smo često na automatskom pilotu jer istovremeno radimo više stvari odjednom, brzo preusmjeravamo našu pažnju s jedne aktivnosti na drugu, mislimo i kritiziramo se sto na sat, s mislima smo ili u prošlosti ili budućnosti, samo ne u sadašnjosti. Kada smo u tom smetenom stanju stresa, nejvjerojatnije smo dosta vremena odsutni u životu. Na primjer, pročitamo nekoliko strana knjige, da ne znamo što smo pročitali, vozimo auto, a da uopće ne znamo kako smo došli od točke A do točke B, tuširamo se automatski i nesvjesni onoga što radimo. Naše tijelo radi jedno, a naše misli su negdje drugdje. Suprotno tome, mindfulness označava svjesnost svojih misli, osjećaja i tjelesnih senzacija te namjera, kao i svega što se u tom trenutku događa izvan nas uz stav prihvaćanja tih iskustava. Kada smo svjesniji, dajemo si mogućnost veće slobode i izbora. Ne trebamo ponavljati stare misaone i ponašaje uzorce koji nam otežavaju život. Mindfulness možemo naučiti i tako se povezati sa sobom, stvoriti empatični i dublji odnos prema sebi. Osim toga, mindfulness nam pomaže razviti našu kreativnost, otvoriti puteve novih ideja i načina gledanja svijeta oko sebe te utišati kritizirajući um koji često blokira našu kreativnost. Tako smanjimo zabrinutost, prosuđivanje, te postajemo zaigraniji, znatiželjni, s dječjim znatiželjnim očima i vjerom u kreativni proces. Mindful izrada mozaika znači da izrađujete mozaik potpuno usmjereni na ono što radite i doživljavate, vaša pažnja je usmjerena na pločice, boje, oblike, pokrete, tjelesne senzacije. Uz prihvaćajući i neprosuđivajući stav gradite povjerenje u proces. Čak i ako vam se čini da mozaik nije savršen, da ste napravili brojne greške, nježno i suosjećajno ćete zaključit da je mozaik upravo prekrasan takav kakav je, nepravilan i nesavršeno složen, drugačiji od isplaniranog. Baš kao i naš život.

Voditelji radionice 3M su:

  • Maja Frencl Žvanut, psihologinja, bavi se s psihoterapijom (kognitivno-bihevioralna, mindfulness, art terapija) i u svoj rad uključuje kreativnost i meditaciju kao važne elemente koji ljudima pomažu da se razvijaju i rastu. Ustanoviteljica je Čuječne sobe (hrv. Mindful soba), centra za edukacije, savjetovanje i psihoterapiju. O njenom radu pogledajte na: www.cujecna-soba.com

  • Boštjan Žvanut se izradom mozaika bavi već 14 godina. Prije tri godine je spojio s Majom svoj životni put i rad. Nastao je niz radionica gdje se elementi art terapije i mindfulnessa susreću s izradom mozaika. Izveli su već brojne radionice u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama (Bordeauxu, Kopru, Ljubljani i Osijeku).

Njihov dosadašnji rad možete pogledati na internet stranici: www.mosaicsofintention.com. Voditelje možete kontaktirati na info@cujecna-soba.com ili na 00386 70 467674

Dojmovi s prijašnjih radionica:

  • Radionica je bila izvrsna, uglavnom zbog kombinacije kreativnosti i mindfulnessa. Dobila sam dosta korisnih informacija, koje sam pounutranjila. Hvala Vam za to.
  • Super radionice koje savršeno povezuju teoretski dio, meditativni dio i izrađivanje mozaika. Ugodna i opuštajuća atmosfera, dovoljno podataka i spremnosti za pomoć.
  • Na ovoj radionici bio sam opušten i napravio sam korak prema sebi. Preporučujem svakome tko se želi zbližiti sam sa sobom te se opustiti.
  • Radionica je bila spoj ugodnog i korisnog. Naučila sam nove tehnike suočavanja sa stresom i mislim da sam osjetila promjene već tijekom same radionice. Maja je bila izniman govornik i vrlo lijepo i detaljno objasnila tehnike. Vrlo sam joj zahvalna za to.
  • Među najmlađim: Svidjelo mi se kad smo mindfully jeli kekse, radili mozaike i kada se Boštjan šalio.

Cijena cijelog programa sa smještajem u dvoposteljnoj sobi/apartmanu iznosi 120 € na osobu (za rane prijave do 25. 5. 2017.), odnosno 135 € na osobu (redovna cijena). Nadoplata za jednoposteljnu sobu iznosi 8 € na dan. Cijena radionice bez noćenja iznosi 85 €. Radionica je primjerena za odrasle i djecu starije od 12 godina. Za sudjelovanje na radionici nije potrebno imati predznanje ili poseban talent. U cijenu je uključeno stručno vodstvo, svi potrebni materijali i upotreba alata.

Na program se prijavite na e-mail: apartmaji.sobe.zvezda@gmail.com ili na broj mobitela: 00386 31 282 112 ili 00386 41 718 145. Prijava će biti potvrđena nakon uplate akontacije od 60 € po osobi na račun (otvoren u Intesa Sanpaolo Bank): SI56 1010 0000 1160 697 (Irena Breznik, Cesta I. Istrske brigade 20, 6276 Pobegi, Slovenija, EU). Ostatak iznosa se plaća u gotovini na samoj radionici.

Više o događaju na poveznici: http://cujecna-soba.com/index.php/hr/events-cro/81-3m-2017-cro

Dojmove s prijašnjih radionica pogledajte na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=MT6w9Q5MpZo