Krize, strahovi i zaranjanje

Kakva got bila kriza ona nam pomaže da sa suočimo sa sobom i sa svojim najvećim strahovima. Poštujmo je, postoji razlog zašto je tu i zašto nam čini da su nam “putevi zamršeni” ili “koljena odsječena” ; da smo se “smrzli” i da ne možemo dalje.

Dakle zaroniti u sebe, stati na trenutak i vidjeti koji to strah kolo vodi u našem životu trenutno puno znači. Primjerice možda vjerujemo da ranjivost vodi odbacivanju, da uvijek moramo očekivati najgore, ili da nam je katastrofa tako i tako prijetila pa je čudno da nas zaobiđe.

Krize, strahovi  i zaranjanje

Ove strahove možemo riješiti jedino ako zaronimo u njih. Ova tema će doseći arhetipsku dimenziju i pomaže nam doznati više od odvažnosti oslobađanja straha.

U davna vremena skok u vodu smatrao se svjesnim krštenjem, zaranjanjem ega u vodu koji ga rastvara.

Ako postoji strah od padanja
jedina sigurnost je u hotimičnom skoku. ”
Carl Jung

Zaranjanje je simbol odvažnosti prihvaćanje smrti ega i paničnog držanja za strah i žudnju. Ponovo izroniti iz vode znači biti ponovno rođen, pročišćen, od vezanosti. U starom hinduističkom svetom spisu piše da more rastvara naše ime, odnosno naše isključivo poistovjećenje s egom.

Skok je metafora za balansiranje dvije suprotnosti strah od rizika i predaju. Uranjanje u vlastitu bol u nevolji i spremnost na potpuno opuštanje- bez potrebe za poticajem. Hrabro jer je dobrovoljno.

Stari narodi su imali obred skok u vodu s visoke litice sakrament .Redoslijed obreda je bio sljedeći : svećenik je pričao mitove o hrabrim junacima i o njihovim dostignućima. Tako je te junake postavio kao junačke pretke, kao pomoćne sile kao riječi ohrabrenja. Zatim se skakaču dala opojna trava da bi kako bi se ohrabrio na skok. Žene okolo njega su pljeskale i pjevale pjesme ohrabrenja. Mladić je tada skočio s litice i dok je letio kroz rak bljesnulo pred očima, kao da je taj trenutak posljednji. On od toga trenutka neće živjeti isti život.

Svaki običan čovjek današnjice sigurno je prolazio ili prolazi kroz određenu životnu krizu. Kako se nosimo sa njom ovisi o svjesnosti pojedinca. Ako smo voljni prihvatiti rizik skoka i rastvoriti svoj ego nestat će i naši strahovi. Jer iz vode se izlazi odvažnije smjelije i bistrije.

Valentina Štefanić

preuzeto sa IZsvesnage.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.