Kradljivci energije

Imala sam dosta bliskih susreta s njima, nešto zbog prirode mog posla, a često zbog svoje naivnosti i spremnosti da pomognem. Kao savjetnici znali su mi doći jer su osobe poput mene za njih savršen medij – imamo dovoljno energije i trudimo se pomoći. Najčešće sam sretala benigni tip koji je “slab, jadan, neshvaćan, bolestan, nesretan u ljubavi, poslu” itd. Često nam svojom pričom kradu vrijeme i energiju, ali uopće toga nisu svjesni!

Neki od njih su mi bili prijatelji i to jako dragi! Družeći se s njima shvatila sam što ih muči: duboki unutarnji osjećaj da nisu dobri, lijepi, pametni, vrijedni pažnje i druženja. Klijentima sam pokušala objasniti bit problema, a za prijatelje je jednostavan lijek bio –ljubav! Rekla sam im da ih volim i zašto ih cijenim, da nema potrebe privlačiti pažnju jadikovkama, da naše vrijeme u kojem se družimo možemo provesti puno kvalitetnije, a da problem zbog kojeg su jadni trebaju razumjeti i početi raditi na njemu.

Nije bilo ni brzo, ni lako, ali u najvećem broju slučajeva razumijevanje i podrška uspjeli su osobu preobraziti u nekoga sasvim novog…

Drugi tip koji sam sretala je šarmantna kombinacija narcisoidnog i kontrolorskog tipa. Riječ je o posebno hladnokrvnoj i sebičnoj vrsti, majstorima manipulacije, bez imalo savjesti i etike. (Djevojke i žene, čuvajte se!)

Nema priče koju vam neće ispričati i igrice koju neće odigrati da postignu što žele. Cilj je potpuna manipulacija i totalna kontrola. Koliko god bili dobronamjerni i nesebični prema njima, nikada im neće biti dovoljno i uvijek će se vraćati po još. Dok god imate snage!

Kada ih prepoznate u svome životu, nemojte se zavaravati – nikakvog napretka tu neće biti! Uzalud sva ljubav, razumijevanje i tolerancija, oni su jednostavno nesposobni za davanje i razmjenu energije! Gnjavit će vas svojim igricama dok vas potpuno ne iscijede, a onda će otići dalje (drugoj “svježoj” prijateljici ili partneru).

Vi ste već umorni i potrošeni, a oni opet mogu baciti svoju mrežu i šarm na drugu naivnu žrtvu koja će ih gledati otvorenih očiju i pružati im pažnju i ljubav.

Što sam učinila kada sam shvatila da sam u vezi s vampirom? Pokušala sam djelovati iz najčišćeg dijela svoga bića šaljući njegovoj duši svjetlost i ljubav. Nije se dogodilo apsolutno ništa! Zatim sam pokušala s razgovorom u stilu: “Vidi, dvije odrasle osobe, partneri trebaju biti usklađeni, ne možeš me kontrolirati, gušiti ljubomorom i sl. ”

Nikakva reakcija, pustio je riječi kroz uši. Kad sam treći put podigla ton, preuzela kontrolu i rekla: “Dosta je tvojih igrica, ne treba to meni u životu!», dogodila se nevjerojatna stvar: pretvorio se u svoju suprotnost – jadnika koji energiju krade sažaljenjem. “Ne možeš me sad ostaviti kad sam jadan – umoran – razočaran – u poslovnoj krizi itd.” Pokušao je ponovo preuzeti kontrolu jadikovkama, no meni je tad već bilo dosta izgubljenog vremena.

Mislim da je maknuti se od takve osobe najbolja stvar što možete učiniti i za sebe i za njega (ili nju). Vi ćete živjeti mirnije, iskrenije i sretnije, a on (ona) će imati priliku suočiti se sa sobom i (možda) pokušati promijeniti. Dok god je neka draga, naivna žrtva u blizini, vampir je u elementu i opet u igri, pun samopouzdanja i snage za nove smicalice!

Pouka priče je – dragi ljudi, čuvajte se! Svijet je pun prekrasnih, toplih, otvorenih i pozitivnih osoba s kojima možete uživati i rasti u duhu.Srećem ih svakoga dana… Nemojte gubiti vrijeme, snagu i živce (Život je dragocjen!) na sebičnjake drugoga tipa!

Napomena: Molim predstavnike muškog roda da moju osobnu priču uzmu uvjetno. Budući sam žena, grabežljivci su bili uglavnom muškarci. Ne mislim da je vama drukčije ili lakše…

 

Zrnca mudrosti na temu…

 

Ne treba vjerovati ljudima s kojima smo se tek sprijateljili, a koji pokazuju da smo im draži od njihovih starih prijatelja; tako će se ponašati i s nama kada steknu nove prijatelje.

Hans Christian Andersen

Govoriti laži predstavlja sitnu slabost, ali je prava propast lažno živjeti.

Alexsander Sutherland Neill

Tko čini dobro, od njega se još više dobra očekuje.

Ivo Andrić

Zlonamjernog prijatelja treba se bojati više nego divlje zvijeri; zvijer će vam možda raniti tijelo, ali zao prijatelj vam raniti duh.

Buddha

Takvi smo mi ljudi, jednom mjerom mjerimo riječ kada je upućujemo ljudima oko sebe, a posve drugom kad nas ta ista riječ, vraćena, udari u lice.

Ivo Andrić

Čovjek previše dobar za svijet često nije dobar za svoju obitelj.

Židovska poslovica

Promijenite ono što se može promijeniti, prihvatite ono što se ne može i odmaknite se od onoga što je neprihvatljivo.

Denis Waitley

Kada se neprijatelji izmiruju, ne radi se o prijateljstvu, nego o tome tko će koga izigrati.

Marija Jurić Zagorka

Promislite kako je teško promijeniti sebe i razumjet ćete koliko malo šanse imate dok pokušavate promijeniti druge.

Jacob M. Braude

Za prijatelje biram lijepe ljude, za znance – dobronamjerne, a za neprijatelje – mudre. Čovjek mora biti oprezan i preoprezan kad bira svoje neprijatelje. Ja nemam ni jednoga koji je budala. Svi moji neprijatelji ljudi su na izvjesnoj intelektualnoj razini, i svi me cijene.

Oscar Wilde

 

Autorica: Željka Tokić

Preneseno sa IZSVESNAGE