Kako voditi teške razgovore s partnerom

Kako voditi razgovor o nečemu bolnom, prijetećem pa čak i potencijalno opasnom za stabilnost i sigurnost veze? Stručnjaci navode pet koraka za upravljanje teškim razgovorima koji će vama i vašem partneru pomoći da se suočite s problemima.

 


Većina odnosa započinje otkrivanjem sličnosti između vas i vašeg partnera, uživanjem u zajedničkim vrijednostima, snovima i ciljevima. No, koliko god da ste slični, s vremenom saznajete kako se u nekim bitnim stvarima itekako razlikujete. Kako odnosi napreduju, partneri se krenu mijenjati i razlike postaju sve izraženije.

U dugim su vezama ozbiljni i teški razgovori neizbježni, a isti vas mogu obeshrabriti, ljutiti ili čak udaljiti od vašeg partnera. Pa, kako onda voditi iscrpljujuće razgovore, a odnose ostaviti netaknutima? Kako voditi razgovor o nečemu bolnom, prijetećem pa čak i potencijalno opasnom za stabilnost i sigurnost veze?

Stručnjaci navode pet koraka za upravljanje teškim razgovorima koji će vama i vašem partneru pomoći da se suočite s problemima.

1. Naučite upravljati sobom

Razmislite o tome da će vašem partneru vjerojatno biti teško čuti ono što imate za reći. Razgovor započnite s više empatije prema partneru, a ne iz opravdanja vlastitog stajališta.

Dišite, ostanite prisebni i burne reakcije ostavite po strani. Poslušajte što vam partner ima za reći i pokušajte pronaći kompromis.

2. Postavite pozitivan ton razgovora

Pozovite partnera na razgovor kada oboje imate vremena i kada ste lišeni svih mogućih distrakcija. Započnite razgovor pozitivnim tonom, objasnite partneru koliko vam znači i dajte mu da znanja da želite razgovarati o nečemu što će mu vjerojatno biti teško za čuti.

Imajte na umu da će vaš partner svejedno biti uznemiren, a vaš je posao da pronađete put do konstruktivnog razgovora.

3. Recite istinu, ali ne budite tvrdoglavi

Zapamtite, odnos je ipak obveza prema drugoj osobi i samo jedna strana priče nije dovoljna.

Drugim riječima, nastojte biti otvoreni prema partnerovom stajalištu i razmišljanju ukoliko želite da oni budu otvoreni prema vašem – tvrdoglavosti ovdje nije mjesto.

4. Budite prisutni

Poslušajte riječi vašeg partnera i recite im da razumijete njihovo gledište. Odmaknite se i dajte im vremena da procesuiraju vaša razmišljanja.

Ne zaboravite ih podsjetiti kako se vaša ljubav i predanost prema vezi nisu promijenili.

 

5. Potražite pomoć

Ponekad teški razgovori ipak eskaliraju i ostave veliku štetu. Ako vaš odnos zaluta u slijepu ulicu i ne možete pronaći put natrag, ne ustručavajte se obratiti za pomoć pouzdanom savjetniku ili stručnjaku za ljudske odnose.

Ne čekajte da se vaš odnos uruši, djelujte na vrijeme!

naturala.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.