Kako “čitati” pozive na seminare

Vjerujem da se svaki voditelj radionica i seminara koji ima proces prijave na termin, uvijek suoči sa nekoliko novih pitanja, koja poslije dopuni u tekstu poziva, ali i onim pitanjima koja su već bila odgovorena u tom tekstu. Sto ljudi sto ćudi, kao što se veli. Nekima nikad nije dovoljno objašnjeno, a nekima se neda čitati pa pitaju. Osobno sam imao stav da ne bih puno objašnjavao, jer bi htio da je sve spontano, ali kako sam dopunjavao što su pitali, vidim kako je na stranici koja opisuje ples mali esej 😉 I ponovno sam dobio neka pitanja… Isto tako dobio sam i komentar da se nema vremena za pročitati taj esej.

Tim povodom odlučio sam napisati ovo što znam iz vlastitog iskustva. Naravno da je dobro znati na što idemo, ipak, najbolje je kad „osjetimo” da li je to za nas. Često se to potvrdi čak i na drugom, trećem terminu, jer prvi često i ne shvatimo kak’ treba, što je normalno, jer smo u novoj sredini.

Previše očekivanja pritom ne pomaže. S druge strane, ako već nešto piše, makar bilo i podugačko, nije loše to pročitati, jer daješ namjeru i smjer sebi u tom pravcu. Nemanje vremena za taj esej, nemanje je vremena za sebe. S druge strane, možda zaista postoji neka uputa koja će biti korisna u percepciji i korištenju programa. Percipiranje ovakvih radionica kao samo „jednog od filmova u kinu” ili na TVu, tek da izgubimo koji sat, je zaista gubljenje tih sati, čak i ako su ugodni, iskorišteni su tek desetak posto.

Sjećam se radionica i seminara, koje sam pri slušanju komentara na kavi nakon termina jedva prepoznavao da sam bio na istim seminarima kao i ti drugi komentatori. Dok je njima bilo ovako, onako ili čak dosadno, ja sam bio oduševljen time što sam novo čuo ili naučio.

Nije dobra ili loša neka radionica ili proces, dobar je slušač – korisnik, onoliko koliko je dobar toliko će dobiti. Kakva mu je namjera tako će mu se vratiti, koliko „plati” i to ne samo novca, nego štoviše – pažnje tom procesu, toliko će energije i dobiti nazad, energije i znanja, koje finalno rezultira najvećim zadovoljstvom na duže staze gledano. A voditelj i cifra koja je ulaznica… skoro da je nebitna, ako te zanima proces, ako želiš biti tu, sve što daš vratit će ti se. Čak i ako shvatiš da si pogriješio vrata, puno je toga što možeš iz toga naučiti, pa je opet opravdano što ste bili tamo. Sigurno ste iz nekog razloga tako odlučili. Ostaje da vidite koji je taj razlog. Možda vježbanje intuicije, možda niste nešto dovoljno dobro čuli, možda taj dan jednostavno niste dobre volje. A možda je sve u biti baš super. Dosada ne postoji, postoje samo dosadni ljudi.

Vremenom će vaš izbor biti sve bolji i dolaziti će vam ponude koje ćete bolje shvaćati i prihvaćati. Naročito ako prihvatite ideju da iz svega učite.

Kao kada plešete između namještaja u sobi i više se ne udarate u rubove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.