Kad ispravno gledate na probleme postajete jači od svega

U narodu od davnina postoji jedna priča o magarcu koja nas uči važnim lekcijama i koja bi mogla promijeniti naš svijet ako je dobro analiziramo.

“U trošnoj kući živio je stari seljak koji je živio od poljoprivrede. Živio je sam i nikoga nije imao osim magarca za kojeg je smatrao da mu ne služi ničemu više. Shvatio je da magarac kako stari samo više i više hrane traži a ništa mu ne pomaže.
Tada je došao na ideju da ubaci magarca u bunar kojeg je namjeravao zatrpati zemljom. Na taj način, mislio je, kako će se riješiti dvije stvari koje mu svakako ničemu ne služe. Kada se magarac privukao bunaru on ga je nonšalatno pogurao i magarac je upao.
Čitav dan je rikao i svojim magarećim jezikom molio za spasenje, ali starac je bio odlučan u svojoj namjeri. Pozvao je još dva drugara koji će mu pomoći da lopatama ubacuju zemlju u bunar. Sa nekoliko prvih lopata punih zemlje magarac je i dalje rikao.
Ali ubrzo je prestao. Ljudi su mislili da je preminuo. Nastavili su svoj posao i ubacivali zemlju sve brže i brže kako bi što prije završili. Ali, kako se bunar sve više punio tako se i magarac sve više pojavljivao. Kada su već napunili bunar aman do vrha nisu mogli vjerovati šta vide.
Sa svakom lopatom zemlje koja je ubačena u bunar i koja je padala magarcu na glavu i leđa, svaku je otresao sa sebe i tako utabao zemlju pod kojom stoji. Starac je bio iznenađen sa njegovom inteligencijom i tada je shvatio da bi mu ipak još mogao koristiti.
Čak i životinja koja ne raspolaže inteligencijom kojom raspolaže čovjek nađe sjajan način da se izvuče iz svih problema. Čovjek ih može pronaći još više. I sam magarac je mogao rikati i pustiti da ga zemlja zatrpa, ali on je odlučio da svoju snagu uloži u to da utaba zemlju pod sobom.
Isto to može učiniti i čovjek. Sav teret i sve probleme koji padaju na vaša leđa iskoristite u svoju korist. U svakoj teškoj situaciji ne fokusirajte se na kukanje, fokusirajte se da pronađete izlaz iz situacije i vjerujete da će sve biti dobro.
(?)
nepoznat autor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.