Isprobajte iscjeljujuću moć prirode – uzemljite se!

Čovječanstvo je već odavno velikim koracima zakoračilo u tehnološko doba.

Mnogo je toga što je tehnologija poboljšala i usavršila u našem životu.

Međutim, čovjekov pristup tehnologiji ima svoje negativne posljedice.

Sve veća odvojenost od prirode, zbog modernog načina života, dovodi do raznih tjelesnih i psihičkih poremećaja.

Srećom, priroda je uvijek nadohvat ruke te pruža najbolji melem za gotovo sve boljke.

Zemlja, kao živi organizam, ima potencijal prirodnog liječenja svih živih bića jer smo svi dio te iste prirode i istog sustava.

Da stvar bude bolja, terapija prirodom jednostavna je i u potpunosti besplatna.

Dovoljno je samo prepustiti se – neka prirodna energija radi svoje.

Sindrom pomanjkanja prirode

Danas istraživači primjećuju sve veći broj pojedinaca koji, ako se samo nakratko odmaknu od tehnologije kojom se koriste, počinju osjećati nemir i nelagodu, čak i anksioznost.

Ovisnost o tehnologiji je sve raširenija, pogotovo među mlađom populacijom.

Takve osobe teško se odvajaju od svojih računala i pametnih telefona, pa im se odlazak u prirodu ili pak kratki boravak na otvorenom čini izazovom.

Kod pojedinaca ovisnih o tehnologiji primijećeni su razni tjelesni i zdravstveni simptomi te indikatori koji ukazuju na sve rašireniji „simptom nedovoljnog dodira s prirodom“ ili „sindrom pomanjkanja prirode.“

Ovaj sindrom fiziološki se ogleda u nedostatku vitamina D, pretilosti, depresiji, osamljenosti i anksioznosti.

Neki znanstvenici skovali su izraz „masovna generacijska amnezija izazvana urbanizacijom i digitalizacijom“,  kojim se opisuje nova, zasad još suptilna, ali potencijalno opasna epidemija.

Druženje, učenje, zabava, kupovanje i ostale svakodnevne obaveze postaju online radnje, koje zahtijevaju mnogo vremena provedenog pred ekranima.

Novije generacije, praktički odgajane na tipkama i monitorima, doživljavaju prirodu i okoliš kao strani, nepoznati i nesigurni prostor, dok je sva sigurnost smještena unutar virtualnih okvira.

Uzevši u obzir ovaj rapidno rastući fenomen diljem svijeta, mnogi znanstvenici pokušavaju naći praktična rješenja kako bi prirodu i okoliš ponovno vratili u život zajednice.

Tako su, primjerice, sve popularnije rehabilitacije u prirodi, zeleni punktovi u gradovima s pripadajućim vrtovima, parkovi s aktivnim sadržajima, zelena infrastruktura te sve veća integriranost biljaka i flore u stambene i poslovne prostore.

Srećom, priroda je uvijek negdje u blizini, i samo mala promjena svakodnevnih navika može znatno poboljšati kvalitetu života.

Ljekoviti potencijal prirode

Priroda, kao suština našeg postojanja – uza sve svoje ljepote i čuda, izvor je zdravlja i životne ravnoteže.

Posljednjih nekoliko godina sve je popularniji koncept “groundinga” ili „uzemljenja“, pogotovo u zemljama i regijama gdje je posebno naglašen urbanizam i brzi ritam života.

Grounding počiva na principima izvorne ljekovitosti prirode same po sebi, znatnom utjecaju okoliša na naše tijelo i psihu, te važnosti interakcije između čovjeka i prirode.

Rehabilitacija u prirodi temelji se na boravku u prirodi, aktivnoj interakciji s njom te vježbama kojima se čovjek direktno spaja s ljekovitim djelovanjem prirode.

Ova praksa izlječenja dosad se provodila na ciljanim skupinama kao što su veterani rata, koji boluju od posttraumatskog stresa, i rezultati su i više nego obećavajući.

Prve znanstvene studije o uzemljenju pojavile su se sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ispitivani su oporavci kroničnih pacijenata pod utjecajem prirode. Znanstvenici su došli do zaključka da su se pacijenti, koji su ili boravili u vrtovima ili su bili smješteni u bolnici tik do prozora, s pogledom na prirodu, znatno kraće oporavljali te su imali manji postotak poslijeoperativnih komplikacija.

 

Nakon toga velik je broj istraživanja potvrdio da čak samo nekoliko minuta boravka u prirodi, koji uključuje promatranje cvijeća, drveća, rijeke ili potoka, znatno poboljšava naše zdravlje.

Najveća poboljšanja postižu se u stabilizaciji krvnog tlaka te smirenju napetosti mišića, krvožilnog sustava i aktivnosti mozga.

Ako se tijekom boravka u prirodi osoba izuje i bosim nogama hoda po zemlji, njezino je tijelo u neposrednoj vezi sa Zemljom.

Takva terapija ne samo da podiže raspoloženje i osjećaj ugode nego ima potencijal izliječiti i uspostaviti narušenu ravnotežu svih tjelesnih sustava.

Osnove uzemljenja

Uzemljenje možete provesti tako da povežete bilo koji dio tijela sa zemljom, međutim istraživanja pokazuju kako je jedno područje na tijelu kao stvoreno upravo za tu svrhu. To su tabani.

Stoga preporučuju bosonogo hodanje, a najbolja lokacija je plaža – jer je slana voda odličan vodič Zemljina elektriciteta.

Ako nema plaže u blizini, dobro će poslužiti i bilo koja travnata površina ili zemljano tlo.

Ne treba ni spominjati da beton, asfalt, plastika, guma i drvene podloge ne provode dostatno i kvalitetno Zemljin naboj.

Iako je i kratkotrajno uzemljenje dobro, istraživanje je pokazalo da je potrebno oko 80 minuta da slobodni elektroni iz Zemlje dospiju u vaš organizam.

Zato bi bilo idealno prakticirati uzemljenje svaki dan od 80 do 120 minuta.

Kada bosim nogama dođete u dodir s tlom, apsorbirate velike količine negativnih elektrona, što je dovoljno da održite tijelo na istom negativnom naboju električnog potencijala kao i Zemlja.

Sam čin uzemljenja poboljšava ravnotežu simpatičkog i parasimpatičkog živčanog sustava.

Neka mjerenja potvrđuju da Zemljini negativni elektroni spadaju među najmoćnije antioksidanse poznate čovjeku.

Tjelesna elektrana u punom naponu

Princip liječenja uzemljenjem je jednostavan: ljudski organizam je u suštini veoma sofisticirana, mala elektrana energije.

Bioelektrični impulsi od iznimne su važnosti kako bi tijelo funkcioniralo kao sustav u cjelini, povezujući međusobno sva tkiva, organe, stanice i sve bitne tjelesne komponente.

Budući da su elektroni iz zemlje negativno nabijeni, a slobodni radikali u tijelu pozitivno nabijeni, svi radikali koji se kreću u ljudskom tkivu električno se neutraliziraju ili uklanjaju pomoću ovih slobodnih elektrona.

Uzemljenje uravnotežuje tijelo kao cjelinu, ali posebno podržava organske sustave, tkiva i stanične funkcije cijelog tijela.

Kada je vaša koža u neposrednom i bliskom kontaktu sa zemljom, stvara se duhovna i emotivna veza, popraćena cijelim nizom dobrih učinaka za organizam.

Danas su te implikacije mjerljive i dokazane, navode stručnjaci.

Neposredan kontakt s prirodom može znatno djelovati na poboljšanje raznih fizioloških i psihičkih stanja.

Uzemljenje se pokazalo posebno djelotvornim kod:

 • problema sa spavanjem
 • manjka energije
 • ukočenosti i bolova u mišićima
 • kroničnih bolova
 • poremećaja hormonalnog sustava
 • stresa i napetosti
 • bolesti živčanog sustava
 • upala
 • bolesti srca i krvožilnog sustava
 • regeneracije tkiva i zarastanja rana
 • smanjenja viskoznosti krvi

Integracija prirode u svakodnevicu

Potrebna je samo želja kako biste dio svoga vremena počeli provoditi u bliskom dodiru s drvećem, cvijećem, obližnjom rijekom i slušajući ptičji pjev.

Takav bliski kontakt s prirodom poboljšat će vaše psihičko i fizičko zdravlje.

Ako se odlučite na ovaj korak, dovoljno je samo da izujete cipele i pustite da vas priroda liječi.

Osim uobičajenih šetnji i izleta u prirodu ili park, stručnjaci daju nekoliko praktičnih savjeta kako prirodu integrirati u užurbani današnji život.

Preporučuje se:

 • obogaćivanje unutarnjih prostora biljkama, kako privatnih tako i radnih
 • odabir prostorija s pogledom na prirodu
 • dodavanje slika s motivima prirode u vaše prostorije
 • kombiniranje tjelovježbe s odlaskom u prirodu (trčanje u prirodi)
 • bosonogo vježbanje u prirodi
 • konzumiranje prirodno uzgojene hrane
 • uzgajanje vlastite hrane u vrtu
 • meditacija, čitanje i odmor u prirodi

Više o metodi uzemljenja možete pročitati u knjizi “Uzemljivanje – Najvažnije zdravstveno otkriće ikada“.

Preuzeto sa ALTERNATIVE