Centar za kreativno pisanje

Od rujna 2018. Centar za kreativno pisanje u Rijeci preselio je u vlastiti prostor i smjestio se u drugoj najprometnijoj ulici u Rijeci, na Pomerio 14! Samostalni radni prostor i kreativna atmosfera koju stvaraju polaznici i njihovi riječki voditelji na sada već brojnim radionicama, otvorio je mogućnost uvođenju novih radionica kreativnog pisanja, ali i omogućio proširivanje interesa i na druge umjetnosti i znanosti.

Do sada već “uhodane” radionice, koje vode poznati riječki RiLitovci završili su s jesenskim ciklusom, dok trenutno traju upisi u novi, zimski semestar. Tijekom dva do tri mjeseca polaznici radionice proze s Enverom Krivcem, napredne radionice kratke priče s Davorom Mandićem i radionice U potrazi za glasom s Teom Tulić u novom su prostoru pisali, brisali, razgovarali i razvijali svoje spisateljske, stvaralačke mogućnosti. Završno čitanje kratkih priča polaznica radionice napredne kratke priče održano je 24. siječnja u Ribooku, gdje su polaznice svoje sjajne tekstove čitale u poznatoj riječkoj knjižari, s kojom CeKaPe uspješno surađuje već dugi niz godina. U veljači nas očekuje i završno čitanje polaznika i polaznica radionice proze i radionice U potrazi za glasom.

U Centru za kreativno pisanje uvedene su dvije nove semestralne radionice: Duboki zarez – radionica kreativnog mišljenja i kritike s Milanom Zagorcem i radionica fotografije sa Stephany Stefan. Radionica Duboki zarez nudi polaznicima uvid u razumijevanje posredničke uloge kritičara, kao svojevrsnog tumača i voditelja drugim čitateljima. Iako se radionica fotografije ne nastavlja, kao ostale CeKaPeove radionice na književnu teoriju i tekst, u ovoj smo godini odlučili proširiti interes i na druge umjetnosti te približiti pozalnicima fotografiju iz kreativne, cekapeove perspektive. Također, trenutno smo u procesu dogovora za još jednu novu radionicu, radionicu filozofije, na kojoj bi polaznicima bio pružen filozofski teorijski konstrukt, a ciljem da se isti osposobe za samostalno pisanje filozofskog kritičkog osvrta na kraju radionice.

U želji da književnost približimo i onim najmlađima, organizirali smo i dvije radionice za djecu: Pričosvijet – ozbiljna maštaonica s Nikolinom Smiljanić i Storytelling s Martinom Frkom Milotić. Radionice su usmjerene očuvanju kreativnosti i samopouzdanja djece te poticanju timskog rada i stvaralaštva, a s ciljem da uvijek njeguju i hrane svoju maštu i – dijete u sebi.

Centar za kreativno pisanje
Rijeka, Pomerio 14
www.cekape.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.