Centar moći, čišćenja i sudbine

Grlena ili vratna čakra je centar čišćenja i centar moći, središte kreativnosti i komunikacije, odgovorna je za sadržaj i manifestaciju. Nalazi se u području 3. vratnog kralješka.

U tom području počinjemo izražavati ono što postoji u drugim čakrama. Ukoliko druge čakre nisu uređene i očišćene, to se odražava kroz ovu čakru. Dok kroz nas ne sije čista svjetlost, komuniciramo stare zamjere, projiciramo krivnju ili se branimo i opravdavamo, a da toga nismo svjesni.

Glas je čisti kanal za energiju koji točno i otvoreno kaže tko smo i na kojem stupnju razvoja se nalazimo. Govorimo prema istini koja je u nama. Treba biti svjestan da ljudi koji imaju potrebu puno pričati imaju poteškoća sa spolnom čakrom, a ne sa grlenom.

Kad se ta čakra otvori, počinjemo izražavati drugačije energije i može se dogoditi da nas stari prijatelji počinju napuštati jer osjećaju te promjene, no te nove energije počnu privlačiti nove prijatelje sličnijih energija.

Potrebno je opažati i govor tijela, jer je i to način komunikacije, koji u puno slučajeva kaže više od riječi. Podsvijest se odaziva automatski i neovisno o izgovorenoj laži. Uslijed laganja, podsvijest pokrene živčanu energiju koja se odražava kretnjom koju nije moguće uskladiti sa izgovorenom izjavom.

Važan dio komunikacije je i SLUŠANJE. Biti dobar slušalac znači da kad osoba govori vi niste u svojem filmu, ne analizirate što vam ona govori. Tek kad prestane govoriti vi možete sažeti da vidite da li ste razumjeli i zatim dati svoje mišljenje, doprinos, uvid. Za dobro slušanje, moramo biti u stanju strpljivosti i smirenosti. Zato je nužno da se očiste sve tri „niže“ čakre, jer samo tako možete postići jasnoću grlene čakre i dobro slušati.

Peta čakra nam pokazuje da osobna snaga leži u našim mislima i djelima. Zato ih treba početi osvještavati. Misli obično nemaju izvor u grlenoj čakri, već u drugim čakrama i zato je tu čakru potrebno gledati prvenstveno kao instrument za realizaciju. Sa osvještavanjem misli možemo biti svjesni i njihovog učinka i imamo mogućnost mijenjanja. Imamo moć izbora, sve bolje razumijemo energetske posljedice naših misli, uvjerenja, djelovanja, što nas prisiljava da postanemo pošteni kada laži sebi i drugima otpadaju.

Kompletno iscjeljivanje na svim razinama našeg postojanja zahtjeva iskrenost prema sebi. ISKRENOST (prema sebi, u sebi) i OPRAŠTANJE su rješenje za naš energetski sustav i za duhovni rast. Opraštanje zapravo proizlazi iz činjenice da otpustimo prošlost i da budemo sada i ovdje. U sada i ovdje nema ni prošlosti ni budućnosti. Opraštanje je moguće i sa sviješću da sve što napravimo nekom drugom, zapravo napravimo sebi i zato ako ne želimo sebe optuživati za pogreške, zašto bi to radili nekom drugom.

U toj smo čakri sposobni različite oblike energije promijeniti u NEOPISIVU RADOST (ljutnju, bol i strah koji iz nižih čakri dospiju u grlenu, u njoj se automatski promijene u radost). Ta energija radosti zatim napaja energetska tijela, a višak zrači prema van i puni druge.

To je prvi centar viših frekvencija i tek kad je on potpuno čist i otvoren, možemo doseći viša stanja svijesti. Predstavlja most između fizičkog i duhovnog svijeta, između srca i uma. Odvaja svjetovno od svetog i prenosi NAMJERU DUŠE – spoznajemo životnu zadaću.

U ovoj čakri odlučujemo koje vodstvo (vodiče, višu svijest, izazove vanjskog svijeta ili EGA) ćemo prihvatiti, a koje nećemo (to je nekako čakra sudbine – stalno nešto biramo i onda pretvaramo u riječi).
Upravo tako se počinju pojavljivati i sposobnosti telepatije, jasnovidnosti ili jasnoslušnosti.

Tu se susreće 16 energija, koje se manifestiraju kao ponos, poštovanje sebe, smjelost, odlučnost, obožavanje, vedrina, poštovanje, obzirnost, kajanje.

Središte neće biti potpuno otvoreno dok imamo krive koncepte davanja i primanja, prvenstveno dok nismo svjesni i ne vjerujemo da je davanje i primanje namijenjeno dobrobiti cijelog univerzuma.

U prednjem dijelu izražavamo emotivnu snagu komunikacije i vizualizacije te jezične sposobnosti. Izražava preuzimanje odgovornosti za sebe i za svoj neuspjeh prestajemo kriviti druge. Znamo da smo sposobni sami ostvariti ono što moramo i što želimo. Tu je i središte naših snova.

Zadnja strana čakre u kojoj se nalazi i profesionalno središte nadzire disanje. Preko nje znamo osjetiti sebe u društvu, poslu ili zanimanju i našim ambicijama. Izražavamo volju i ljubav prema svojem radu ili svojim zadaćama. To je središte kroz koje prevodimo misli, ideje i koncepte drugih bića i iz drugih dimenzija i aspekata nas samih. Preko nje smo u doticaju sa višim nadahnućem. Ukazuje kakve predodžbe imamo o životu i kako prihvaćamo to što nam se događa. Kad je zadnji dio čakre otvoren daje nam snagu da negativne osjećaje transformiramo u pozitivne.

Kada je peta čakra otvorena osjećamo se uspješni, zadovoljni s radom i rad je jedna od naših zadaća. Naše zvanje nam je i izazov i ispunjenje. Kad cvate, dajemo od sebe sve najbolje, profesionalno smo uspješni i imamo za ispunjenje svojih ciljeva potporu cijelog univerzuma.

Kada je zatvorena osjećamo se teško i zagušeno.

U vrijeme od 6. do 10. godine počinje se izražavati društveni identitet u našoj kreativnosti i dijete u komunikaciji provjerava svoje razumijevanje svijeta. Poduprimo tu kreativnost bez suđenja i dijete pažljivo poslušajmo i pošteno s njim razgovarajmo.

Peta čakra opskrbljuje:

 • Na glavi: usta, zube, jezik, čeljusti, bradu, krajnike, uši
 • U glavi: hipotalamus
 • Vrat i u njemu vratne kralješke, štitnjaču (probavu, stanje kože i kose, živčani sustav, održavanje hormonske ravnoteže zajedno sa drugim žlijezdama, kontrola rasta tijela i duševni razvoj djece, skladišti jod), štitne žlijezde (apsorpcija kalcija), grlo, glasnice
 • Dišni aparat: dušnik, bronhije, pluća
 • Živčani sustav i imunitet
 • Ramena i ženski reproduktivni organi

OSNOVNI STRAHOVI najjači su upravo u grlenoj čakri i to: strah od gubitka kontrole, izbora (nesposobnost odlučivanja), nejasne komunikacije, promjene i prepuštanja, uspjeha i neuspjeha (nesposobnost napraviti nešto drugo od uobičajenog: posao, prijatelji…), grešaka, nekontroliranih izljeva ljutnje, očaja i apatije, biti nekreativan, da ćemo biti bez autoriteta i moći. Zbog tih strahova sebi ne vjerujemo.

Ukoliko investiramo energiju u spomenute strahove, dolazi do bolesti. Ukoliko smo toga svjesni, s tim smo svjesni svojih ograničenja i mogućnosti da možemo ponovo izabrati. Ukoliko radimo isto, dobijemo ono što već imamo.

Bez promjene nema duhovnog rasta (igramo se, mijenjamo, ali se ništa ne mijenja). Nismo sposobni izražavati emocionalne potrebe, osjećaje, a ni svoje mišljenje ukoliko je neuravnoteženo.
Normalno fizičko djelovanje čakre manifestira se kroz normalno djelovanje štitnjače i štitnih žlijezda, grla – govornog aparata, usta i zuba, jednjaka, dišnog sistema. Imamo normalan sluh i govor. Imamo normalno spolno dozrijevanje, sagorijevanje hrane i probavu. Fizički rastemo, prilagođavamo se tjelesnoj brzini, upotrebljavamo i čuvamo energiju. Imamo dobro razvijena pluća, srce i normalnu tjelesnu temperaturu.

Ukoliko peta čakra prekomjerno djeluje i neprestano govorimo, ukazuje na to da bi trebali uravnotežiti nedostatnu drugu čakru (seksualna frustracija). Blokada se pokazuje kao nesposobnost izražavanja ili slobode, blokirana kreativnost, bolno grlo, tvrda ramena, napet vrat, česte angine (izrazi ljutnju) i upale, tegobe sa štitnjačom, zubima i desnima, rak na grlu i glavobolje zbog napetosti u gornjem dijelu vrata.

Do BLOKADE dolazi:

 • Ako ne možemo ili ne smijemo izraziti emocije, prvenstveno ljutnju, tugu – plač (na primjer muškarci – jer im to ne priliči);
 • Ako pretjerano nadziremo druge ljude i događaje;
 • Ako smo se vrlo rano u djetinjstvu odlučili za nešto što nam je donijelo katastrofalne posljedice (nakon toga se više ne usuđujemo odlučivati)
 • Ako smo bili ismijani pred javnim nastupom ili kad smo nekom rekli istinu (nastupa trema za svaki takav istup)
 • Ako radimo stvari koje nas ni pod razno ne vesele – ali radimo ih jer ih moramo, jer od nas zahtijevaju, itd.
 • Zatvori je i prevelika buka.
 • Ne možemo savladati emocionalnu situaciju i nađemo se u ovisnosti – hrana, droga, lijekovi, cigarete, alkohol, odnosi, sport, seks…

Sve bolesti su povezane sa 5. čakrom, jer izbor je uključen u svaki detalj života i u svaku bolest. Konkretne bolesti su: bolesti štitnjače, koja s hormonom tiroksin utječe na rast, stanični metabolizam, oksidacijski procesi u tijelu, sagorijevanje hranjivih tvari i spolno sazrijevanje.

Tegobe sa štitnjačom, imunitetom, osjetljivost na infekcije: iscrpljenost, česte prehlade, tegobe sa disanjem, astma, bolovi i upale grla i glasnica, otekle žlijezde na vratu, gubitak glasa, hripavost, govorne smetnje, upale grla (ponavljajuće angine), rak grla, problemi sa zubima i desnima, tvrdi i napeti mišići vrata, ramena i gornjeg dijela leđa (glavobolje povezane sa tom napetošću vrata), vrtoglavica, ukočenost u rukama, tegobe s kožom, probavom, proljev, upala debelog crijeva, žutica, žučni kamenci, menstrualne tegobe, upale očiju, nabrekle oči – izbuljene, povećana Adamova jabučica, konvulzije – grčevi, grčevi mišića, debljina, porast težine – posljedično kila. Zaostalost, tupost, nesanica, psihičke smetnje, histerija, napetost, osjećaj praznine i tegobe sa izražavanjem sebe.

Odgovorite na pitanja koja će vam pomoći uvidjeti stanje vaše grlene čakre:

 • Kako se osjećam?
 • Koji dio mene se ne osjeća dobro (unutarnje dijete – razigrani, nedužni dio mene)?
 • Čega se bojim?
 • Što bi me usrećilo?
 • Da li uopće znam svoju istinu?

O petoj čakri moglo bi se napisati nekoliko knjiga i ne zove se slučajno centrom moći. Više informacija, ukoliko ste zainteresirani istražite sami ili ukoliko primijetite da sa tom čakrom imate problema potražite pomoć terapeuta ili osobe od povjerenja uz čiju ćete pomoć otkloniti svoje strahove koji stoje na putu vašeg ostvarenja i unutarnjeg mira i sreće.

Bojana Benović / blog.vecernji.hr/bojana-benovic

Preuzeto sa: Atma.hr