Ayurveda – cjeloviti sustav liječenja

Ayurveda ili ayurvedska medicina je cjeloviti odnosno holistički sustav liječenja. Ayu znači “život”, a veda “znanje”. Stoga, Ayurveda znači “znanost o životu”. Ona je zabilježena sanskritom u Vedama prije 5.000 godina.

Ayurveda je u Indiji tradicionalni oblik liječenja, dok se van Indije ona svrstava u oblast alternativne i komplementarne medicine. Kako alternativni oblici liječenja postaju sve popularniji po cijelom svijetu, isto se događa i s Ayurvedom. Jedan od razloga sve veće popularnosti alternativne medicine je osjećaj bliskosti s osnovnim principima ovakvog pristupa. Konvencionalna medicina bolest gleda samo kao posljedicu, i metode liječenja konvencionalne medicine usmjerene su na uklanjanje simptoma. Na drugoj strani, Ayurveda i drugi alternativni oblici liječenja prema bolesti se odnose na holistički način, idući čak do zaključka da svaka bolest ima ne samo svoj uzrok već i više značenje. Alternativni oblici liječenja često imaju filozofske i duhovne premise. Sklonost takvom sagledavanju bolesti ili života općenito urođena je ljudskim bićima jer su ona ne samo materijalna nego i duhovna bića.

Znanje sadržano u Ayurvedi je od trajne vrijednosti. Ayurvedska se znanost ne temelji na promjenjivim podacima, već na vječnoj mudrosti rišija – mudraca – svetih osoba koji su svojim meditacijama i mantrama dobili milost Boga i tako bili prosvijetljeni u srcu  ovim znanjem.

Ayurveda dolazi od Boga preko:

  1. Brahme i Indre (ovo je 1. izvor)
  2. Danvantariya – medicinske inkarnacije Boga (ovo je 2. izvor).

Stoga ovo znanje nije podložno nesavršenstvima i netočnostima empirijske (zapadne) medicinske znanosti. Ayurveda je znanje koje nije ograničeno nekim vremenskim razdobljem, a objašnjenja koja se ovdje navode poslužit će čitatelju tijekom cijeloga života.

Ayurveda sadrži osam osnovnih grana medicine:

  1. pedijatriju
  2. ginekologiju
  3. primaljstvo
  4. oftalmologiju
  5. gerijatriju
  6. otorino-laringologiju
  7. opću medicinu
  8. kirurgiju

Svaka od ovih liječničkih specijalnosti objašnjena je u skladu s teorijama o pet životnih elemenata (eter, zrak, vatra, voda, zemlja), o doshama ili tjelesnim sokovima, o sedam dhatua ili tjelesnih tkiva, o tri male (mokraća, stolica i znoj), te o životnom trojstvu – tijelu, umu i duhovnoj svijesti (duši).

Ayurveda ne obuhvaća samo znanost, već i religiju (yogu) i filozofiju (riječ filozofija odnosi se na ljubav prema Apsolutnoj  Istini). Religija ili yoga ovdje označavaju put do te Apsolutne Istine. Ayurveda smatra da je čitav životni put posvećen te je znanje o tome kako se ta Istina izražava u životu.

Kada se radi o filozofskim ili duhovnim aspektima alternativne medicine navodi se potreba življenja u skladu si prirodom i prilagođavanja stalnom ciklusu izmjena. Praktični dio alternativne medicine daje upute kako zadržati dobro zdravlje, te kako potaknuti iscjeljenje jednom kada se bolest pojavi. Kao način da se zadrži dobro zdravlje navodi se smislen život ispunjen aktivnostima koje donose unutarnje i vanjsko ispunjenje. No, jednom kada se bolest dogodi, alternativni sistemi liječenja dat će posve konkretne i upute kako postići izlječenje ili ublažiti simptome bolesti. Konvencionalni pristup bolesti je liječenje simptoma bolest i ublažavanje tegoba. Na drugoj strani, alternativni sistemi liječenja prema čovjeku se odnose kao jedinstvenom entitetu, jedinstvenoj konstituciju tijela i uma (nalik jedinstvenosti njgovog DNK-a), i jedinstvenom sklopu raznih životnih događanja, i na osnovu toga postavit će se kako dijagnoza tako i terapija.

Prehrana, tjelesna aktivnost, vježbe joge, disanja, akupresura, masaža, razni prirodni biljni proizvodi ili lijekovi prakse su koje koriste pobornici alternativne medicine kako došlo do ublažavanja bolesti ili pak izlječenja. Svi ovi također su sastavni dio i Ayurvedske medicine. Ayurvedska medicina ima velik spektar biljnih lijekova u svojim tretmanima. Nekad se miješaju razne biljke a nekad se koriste pojedinačno. Tradicionalne medicine empirijski su došle do uvida koje bilje, hrana, minerali i ostalo djeluju blagotvorno kod određenih bolesti. U drevna vremena nisu postojali laboratoriji u kojima bi se moglo proučavati djelovanje raznih biljnih pripravaka, ali sve više suvremena ispitivanja potvrđuju i objašnjavaju ljekovito djelovanje raznih biljaka i njihovih ekstrakata koji se tisućama godina koriste u tradicionalnim medicinama.

Ayurveda, kao drevni i stari sistem liječenja, može uvelike doprinijeti zdravlju kao i pomoći pojedinca da svoj život sagleda u novom svjetlu.

Izvor: ayurveda-za-vas.com