3 jednostavne vježbe qigonga za više energije i vitalnosti

Stižu hladniji, tmurni dani koji sa sobom često donose umor, lošije raspoloženje i pad energije, kao i veću količinu stresa.

Kako biste svemu tome doskočili jednostavno i lako, isprobajte nešto što možda dosad niste – qigong!

Qigong ili chi gong drevna je kineska metoda vježbanja koja uključuje specifične tjelesne pokrete, kontrolu disanja i svojevrsnu meditaciju.

Prakticira se s ciljem podizanja energije, odnosno boljeg protoka qija u organizmu, kao i vraćanja tijela u balans.

Vitalna energija (qi ili prana) teče kroz naše meridijane te putuje do svih unutarnjih organa.  Ako je ta energija blokirana ili usporena, zdravlje je narušeno i osjećamo umor, no kada ta energija nesmetano teče, u čemu itekako može pomoći qigong, organizam se vraća u balans te se iscjeljuje. 

Ova iscjeljujuća metoda već je tisućama godina dio tradicionalne kineske medicine te je oduvijek bila namijenjena održavanju zdravlja i dugovječnosti.

Sama riječ „qigong“ sastoji se od „qi“ ili „chi“, što u kineskom označava vitalnu, životnu energiju, i „gong“, što znači „vještinu“ ili „majstorstvo“.

Qigong bi se tako najbolje moglo opisati kao „vještina rada s energijom“.

 

Spori pokreti, duboko disanje

Qigong najčešće uključuje stojeće vježbe koje se izvode sporijim tempom.

Ti specifični pokreti zagrijavaju tetive, ligamente, zglobove i mišiće te potiču cirkulaciju tjelesnih tekućina, poput krvi, limfe i sinovijalne tekućine u zglobovima.

Pokreti su u qigongu praćeni dubokim disanjem, koje umiruje simpatički sustav zadužen za reakciju „bori se ili bježi“ te aktivira parasimpatički sustav, koji djeluje tako da opušta tijelo.

Ova drevna metoda usto jača snagu volje te pomaže u poboljšanju fokusa i koncentracije.

Kako biste se energizirali i revitalizirali, ali i otpustili stres  tijekom ovih nadolazećih hladnijih dana, otkrivamo vam nekoliko jednostavnih qigong vježbi, koje su pogodne čak i za početnike.

 

3 jednostavne vježbe qigonga za više energije i vitalnosti

1. vježba: Kucanje na vrata života

Stanite u raskorak (stopala su u širini ramena) te lagano savijte koljena. To će vam pomoći da se bolje uzemljite i sačuvate ravnotežu.

Opustite cijelo tijelo i ruke pa počnite rotirati gornji dio tijela, kukove i torzo, u jednu pa u drugu stranu, pritom njišite opuštene ruke koje prate pokrete kukova i torza.

Dlanovima lupkajte donji dio leđa i donji dio trbuha – ovom vježbom stimulirate točke koje su ključne za podizanje vitalnosti. Dišite duboko.

Ova je vježba odlična i nakon dugotrajnog sjedenja. Na kraju ove vježbe osjetit ćete laganu vibraciju i trnce u dlanovima, što znači da ste stimulirali energiju qi.

2. vježba: Trešnja ruku

Ostanite u istom raskoraku, lagano savijenih koljena. Polako počnite tresti rukama. Pritom produbite disanje.

Duboko udahnite kroz nos, pa glasno izdahnite na usta. Glasnim izdahom na usta potaknut ćete otpuštanje emocionalnog stresa.

U ovoj vježbi možete uključiti i noge. Radite pokrete kao da lagano skačete u mjestu, no stopala pritom ostaju zalijepljena za pod. Opustite vrat.

Ovakvu trešnju tijela prakticiraju i sportaši koji se pripremaju za natjecanje. Na taj način otpuštaju stres i napetost.

3. vježba: Podizanje i spuštanje ruku

Nakon prethodne dvije vježbe nakratko promotrite osjećaj koji se javlja u vašim dlanovima ili nogama.

Budući da ste stimulirali protok energije, mogli biste osjetiti neke senzacije, poput trnaca, topline i sl.

Sada polako s udahom podignite opuštene ruke lagano savijene u laktu do visine vrata te ih polako s izdahom spustite do visine kukova, kao da pokrete radite kroz vodu.

To je svojevrsna meditacija u pokretu. Osjetite kako su vaša stopala čvrsto povezana sa zemljom. Polako vratite ruke u početni položaj.

Promotrite kako se osjećate. Primijetit ćete da ste relaksirani te da vam je um opušten.

Svaki svoj dan možete započeti ovim laganim vježbama za koje vam ne treba puno vremena, a koje će unaprijediti vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Izvođenje vježbi pogledajte u ovom videu:

preuzeto sa Alternative

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.