Živimo u svijetu obilja, ali i velike nestašice – uvodni članak

Što je za vas obilje? Za mene obilje predstavlja balans i protok. Osjećam ga kad imam svega dovoljno. Dovoljno hrane i tekućine, dovoljno sna, dovoljno vremena za sebe, dovoljno posla, dovoljno novca, dovoljno energije…Ako nešto od toga fali ravnoteža je narušena te je teško postići balans. Isto tako, ako imam previše nečega, znači da je došlo do poremećaja u protoku. Pretjerivanje u bilo čemu dovodi nas u energetsku blokadu, a kad smo blokirani na nekom polju ne možemo biti u balansu. Previše ičega ne znači da živimo u obilju, već da smo pretrpani. To je ono što nam se u današnjem ubrzanom svijetu često događa. Imamo previše obveza, gomilamo stvari, stresa se pokušavamo riješiti sa još dodatnih obveza (bježimo od problema), a fali nam vremena, novaca, energije (novac i jest energija, što je više imamo to imamo i više novaca. Ali da bi priljev bio konstantan, moramo ga i proslijediti dalje)…Pokušavamo stalno nešto „dodati“ u već prenatrpani raspored, umjesto da usporimo i napravimo mjesta za promjenu.

Da bi nadoknadili manjak jedne stvari pretjerujemo u drugima. Za svakoga je to nešto drugo, ali najčešće je to manjak energije koji onda pokušavamo nadoknaditi raznim stimulansima (piće, hrana, suplementi…). Pretrpani smo obvezama, ne hranimo se kako treba, ne spavamo dovoljno, nalazimo se u stanju „bori se ili bježi“, misli su nam kaotične. Često mi klijenti kažu da odlaze na visoko intenzivne treninge koji ih toliko iscrpe da napokon mogu „isprazniti“ glavu. Nažalost, kad živimo takvim tempom nakon nekog vremena dolazi do totalnog „burn outa“.

Ali ne mora biti tako!

Moguće je živjeti u obilju!

Prvo si moramo postaviti prioritete, potražiti savjet stručne osobe i polako krenuti. Na obilju se radi svakodnevno. Potrebno je usporiti, naći vremena i uložiti ga u sebe. Obilje dolazi kad počnemo živjeti jednostavnije, odbacimo višak te se fokusiramo na ono što je bitno.

A što je to bitno?

Prvo je bitno da zadovoljimo osnovne potrebe, što znači da se brinemo o svom tijelu. Ne možemo biti odmorni, fokusirani, emocionalno stabilni i sretni, ako smo fizički iscrpljeni. Ne možemo biti kreativni, ako nam je u glavi kaos, a tijelo radi na minimumu.

Da bi tijelo bilo u balansu potrebna nam je hrana koja će nas podržati i izgraditi, potreban nam je san i dovoljno kretanja. Ako nešto od toga nedostaje, tijelo počne kompenzirati te dolazi do disbalansa.

Tek nakon što to zadovoljimo možemo raditi na drugim poljima. Kad je tijelo u balansu, u balans dolaze i emocije te na svijet počinjemo gledati drugim očima. Puni smo energije, poletni, lagani, kreativni i smireni. Puno se lakše nosimo sa svakodnevnim izazovima, jer imamo snage.

Kroz razgovor s klijentima koji mi dolaze na savjetovanje uočila sam par obrazaca koji se ponavljaju.

  1. Previše šećera u prehrani
  2. Nedovoljno tekućine
  3. Nedovoljno proteina
  4. Nedovoljno vlakana
  5. Neodgovarajući suplementi
  6. Nedovoljno sna ili spavanje u krivo vrijeme
  7. Neodgovarajući način vježbanja
  8. Negativne misli
  9. Kronični manjak vremena

Kroz niz sljedećih članaka pobliže ću razraditi svaki od tih obrazaca.

Hvala vam na pozornosti i pozdravljam vas do sljedećeg čitanja,

Vesna Franov Smaila
aromaterapeut, fitoterapeut, nutricionist i tui-na terapeut

www.povrataksebi.hr