Uloga promatrača ključ je životne transformacije

Život svakoga od nas ispunjen je brojnim izazovima – od posla, relacija s drugim ljudima, obitelji, pa sve do osobnih izazova s kojima se surećemo. Način na koji ćemo se nositi s tim izazovima ovisi o načinu na koji funkcionira naš um te u kojoj mjeri možemo i znamo s njim upravljati.

Svatko ima svoju šablonu

Um svakog čovjeka funkcionira na različit način. Način funkcioniranja uma ovisi o obiteljskom okruženju u kojem smo odrastali, iskustvima koja smo imali u životu te situacijama kroz koje smo prolazili. Sve to u skladu s kvalitetom ili nekvalitetom tih elemenata ostavlja  trag u našem umu. Kako? Tako da na jednoj nevidljivoj razini pamtimo sve što smo u životu prošli, ali isto tako na temelju svega toga izgrađujemo svoju osobnost, ponašanja, emocionalnu strukturu te način na koji ćemo se ophoditi sa svijetom.

To vrlo jasno potvrđuje mnoštvo svakodnevnih primjera. Recimo, zašto dvoje ili više ljudi različito reagira na istu situaciju? Zato što njihov um vidi tu situaciju na sasvim drugačiji način. Dok netko u određenoj situaciji može regirati strahom, netko drugi će reagirati smijehom, dok netko treći može reagirati ljutnjom. Kao jako dobar primjer može poslužiti i to kako se nosimo sa stresnim situacijama. Neki u tome uspijevaju bolje i jednostavnije od drugih. I opet razlog toga leži u načinu kako funkcionira naš um. Um ima specifične šablone kako će percipirati svaku životnu situaciju te kakva će u skladu s tim biti naša reakcija na njih – od misli koje će nam se vrtiti po glavi, emocija koje ćemo osjećati te reakcija u svakodnevici prema situacijama i ljudima.

Uloga promatrača znači imati odmak

Što je kompleksniji način funkcioniranja našeg uma (što prije svega ovisi o ne-kvaliteti života koji smo imali), to ćemo imati konfliktniji, kaotičniji i nesređeniji život.  Međutim, postoji vrlo jednostavan način pomoću kojeg možemo naučiti upravljati onime što se događa u nama i oko nas, a to je razvijanje pozicije promatrača.

Ukoliko vas nepoželjne situacije, emocije ili mentalni procesi koje imate doslovno obuzimaju tako da nemate jasnu i bistru percepciju te da ste na ovaj ili onaj način nestabilni, to je vrlo jasan pokazatelj da nemate odmak od toga što se događa, tj. da niste u promatraču. Kad nemamo razvijenu poziciju promatrača u odnosu na ono što nam se u životu događa, tada ne možemo promijeniti pravi uzrok toga što nam se događa – niti emocije, niti obrasce, niti situacije i životne okolnosti. Jedino što možemo tada je mijenjati posljedice tih uzroka,  tj. vanjsku realnost, što donosi dobrobit eventualno na kratke staze, dok uzroci koji leže u našem umu ponovno ne iskonstruiraju određene nepoželjne životne okolnosti.

Brojna literatura danas govori o poziciji promatrača ili svjedoka.  Pa, kako ju probuditi i razviti? Postoji vrlo jednostavno pravilo kako to postići – SVE ŠTO RADITE, RADITE SVJESNO:

1. Za početak osvijestite da bez obzira što činite ili kako se osjećate postoji dio vas koji je svjestan, koji može promatrati ono što se događa u vama i oko vas.

2. U svakodnevnim situacijama promatrajte sebe i ono što radite dok npr. perete zube, jedete, vodite ljubav, razgovarate, obavljate dnevne  ili poslovne zadatke, itd. Jednostavno promatrajte što se zbiva u vama i oko vas dok izvršavate bilo koju radnju tijekom dana.

3. Nakon nekog vremena možete produbiti praksu tako da postanete svjesni i promatrate svoje emocije (npr. promatrate tugu koju osjećate) i kakav osjet stvaraju u tijelu (npr. tuga može stvoriti pritisak u prsima).

4. Povežite svoje emocije sa svojim reakcijama te promatrajte kako se ponašate kad ste pod utjecajem određene emocije.

5. S vremenom, ukoliko vaša pozicija promatrača dovoljno zaživi, počet ćete se spontano korigirati u ponašanju te ćete steći sve veći i veći pozitivni odmak od onoga što osjećate i radite, što će drastično unaprijediti kvalitetu vašeg raspoloženja i svakodnevice.

Uvježbavanje promatrača stvar je svakodnevne prakse. Ako primijenite navedene korake, vrlo brzo ćete primijetiti povećani osjećaj lakoće, jednostavnosti i jasnoće u  svojoj svakodnevici.

Tekst pripremila: Darija Adžaga

IZVOR: she.hr/