Srž učenja Joge

Meditacija: srž učenja Joge
Udruga Balans (Milutina Barača 16)
četvrtak 20.10. u 19 sati

fb_img_1476177897690

  Ljudski mozak sastoji se od oko 100 milijardi živčanih stanica koje su međusobno povezane sinaptičkim vezama. Nakon rođenja do druge godine života broj tih veza naraste do 18.000 po živčanoj stanici.
U slijedećih nekoliko godina mozak zbog optimiziranja svog biološkog funkcioniranja reducira 60% svojih veza, jer ih ne upotrebljava ili mu ne trebaju, i to je razlog zašto danas možemo čuti da čovjek koristi svega 10% od svog ukupnog mentalnog potencijala.
Smanjeni mentalni potencijal znači manju učinkovitost u mišljenju i djelovanju, te manju sposobnost uživanja u životu. Meditacija kao dio sustava Joge je najučinkovitiji način oživljavanja i vraćanja u funkciju atrofiranog potencijala mozga.

  Riječ Joga sve je prisutnija oko nas i postala je dijelom opće kulture. Utjecaj zapadnog svjetonazora promijenio razumijevanje Joge jer su brojni današnji učitelji prilagodili tradicionalna učenja i izostavili njene najvažnije izvorne dijelove kako se ne bi kompromitirali u kontekstu današnjeg znanstvenog i materijalističkoga svjetonazora. Rezultat toga je da se danas Joga podučava ogoljeno, a prakticira površno i uz napor.

  Joga nas uči kako sve vidove života možemo uskladiti u jedinstvenu cjelinu. Ona je najstariji i najpoznatiji sustav znanja samorazvoja, te zbirka praktičnih tehnika koje pojedincu pružaju iskustva viših stanja svijesti. Srž i osnova svih ostalih dijelova Joge je meditacija čijim prakticiranjem osoba može vrlo brzo podići kvalitetu svog života na jednu zdraviju, sretniju i djelotvorniju razinu.

  Ta nas jednostavna mentalna tehnika potpuno te bez napora vodi kroz iskustva sve smirenijih i budnijih stanja svijesti, čineći naš um i tijelo opuštenijima sve do stanja duboke relaksacije u kojem se oslobađa umor i nagomilani dojmovi, pa se na taj način i naše tijelo obnavlja i jača, a um rasterećuje nepotrebnih sadržaja, dajući nam tako više energije i vitalnosti u životu.
Oživljavajući cjelokupan živčani sustav meditacija razvija mentalni potencijal: veću sposobnost usvajanja novih znanja i vještina, bolje prosuđivanje, bolju koordinaciju duha i tijela, intelekta i emocija te općenito veći stvaralački potencijal koji nam je prijeko potreban u svakidašnjem djelovanju, profesiji, školovanju, društvenim odnosima, postizanju dobrog psihofizičkog zdravlja i vlastitom pozitivnom doprinosu u sve stresnijoj sredini u kojoj živimo. Nakon samo dvadeset minuta prakse meditacije izlazimo u aktivnost potpuno osvježeni, budni, opušteni i osnaženi, kako u duhu, tako i u tijelu, lakše se noseći sa svim dnevnim izazovima.
Meditacija također u nama razvija mir, toleranciju i zadovoljstvo okolnostima, bez obzira kakve one bile, jer sve na koncu ovisi o našem pogledu na stvari, odnosno perspektivi kroz koju odabiremo gledati na životne okolnosti. Meditacijom ulazimo u onaj duboki mir koji se postupno počinje trajno održavati unutar nas i očitovati u situacijama sklada i odsustva trenja oko nas.

Zoran Krneta

krneta
Jhankar Sharan Devacharya
učitelj Joge i Vedante
Tel: 098 970 9474
krneta.zoran@gmail.com
www.nara.hr/blog
https://www.facebook.com/Jhankar-Sharan-Devacharya-340380636217/