Recept za ekološke tablete -iz kućne proizvodnje

Tablete za pranje posuđa iz kućne proizvodnje  su jednako dobre kao i one kupovne. Razlika je u tome da su ekološki prihvatljivije, zdravije, jeftinije a i miris  im je odličan. Miješanjem nekih osnovnih sastojaka i eteričnih ulja, vrlo ih je lako izraditi.

Stoga vam donosimo dva recepta. Prvi je za izradu vrlo učinkovitih tableta i drugi vrlo jednostavni prašak koji dobro dođe kada ih ponestane.

Tablete za strojno pranje posuđa iz kućne proizvodnje

Kao kalup za izradu domaćih, ekološko prihvatljivih tableta za pranje posuđa možete koristiti staru posudu za led. Za učinkovito pranje izradite tablete prema ovoj recepturi:

Sastojci:
1/2 šalice boraksa
1/2 šalice sode za pranje
1/2 šalice epsomske soli
1 žlica limunske kieline
1 žlica sode bikarbone
2 žlice vinskog octa
2 žlice  eteričnog ulja (limun, naranča, grejp)

Priprema:

Umiješajte suhe sastojke u velikoj zdjeli. Dodajte zatim u eterično  ulje i ocat. Smjesa mora biti pomalo suha ali dovoljno vlažna. Potrebno je dakle da je možete oblikovati. Samo pritiskajte prstima i stavljajte u kalup. Predhodno je dobro kockicom leda provjeriti stane li vam veličina u pretinac stroja. Nakon što smjesu stavite u kalup, ostavite je da se osuši. Za sušenje u kalupu će trebati će oko 24 sata odprilike. Nakon tog vremena izvadite smjesu iz kalupa i stvite na zračno mjesto kako bi se tablete potpuno osušile, nebi popljesnivile. To bi moglo potrajati i do dva dana. Potom ih spremite u posudu i dobro zatvorite – zaštitite od vlage.

Oprez! Držite tablete daleko od djece,  jer su izuzetno primamljivog izgleda!

Kao sjajilo, dodatno možete  kod pranja u pretinac za sjaj dodati još žlicu alkoholnog octa.
Krupna morska sol mžete nasutu u perilicu za zastitu (u pretinac za sol). Bitno je da je sol bez joda!

Jednostavni prašak za strojno pranje posuđa

Također vrlo  jednostavno  ali manje učinkovito sredstvo za pranje je u obliku praška.  Jednostavan prašak  za perilicu možete napraviti tako da pomiješate dvije šalice sode za pranje, šalicu boraksa i šalicu sode bikarbone. Sastojke pomiješajte i spremite u plastičnu posudu. Za jedno pranje posuđa potrebno je u spremnik za deterdžent staviti otprilike dvije žlice mješavine.

O sastojcima tableta za pranje posuđa

Epsomska sol – (hidratizirani magnezijev sulfat) , poznata i kao gorka sol i epsomit, inače je popularana jer se dodaje u vodu za kupanje: da bi smanjio stres, omekšao kožu ili ublažio bolove. Primjenom gorke soli uspješno se liječe akne, bradavicei kurje oči, suha koža te neugodan miris nogu. Osim u ljekovite svrhe, koristi se i u vrtlarstvu i lončarstvu. Vrtlari ga obožavaju jer pomaže ružama da obilno cvjetaju, a lončari ga katkad dodaju u glinu da bi povećali njezinu elastičnost.

Limunska kiselina – (citric acid) idealna je za ekološko čišćenje te kao kao komponenta u domaćim pripravcima za čišćenje, za odstranjivanje oksida, odnosno kamenca sa kupaonskih armatura, tuš kabina… Može se upotrebljavati za regulaciju pH vrijednosti kozmetičkih i higijenskih pripravaka, za šumeće kuglice za kupanje.

Soda bikarbona – (natrijev bikarbonat, ili natrijev hidrogenkarbonat) neizostavno je sredstvo u pripremi domaćih pripravaka za čišćenje. Omekšava vodu i povećava iskoristivost ribanog sapuna (kod izrade deterdženata za rublje). Odlična je kao abrazivno sredstvo i komponenta za uklanjanje neugodnih mirisa. Soda bikarbona ima i svoju kozmetičku primjenu.

Soda za čišćenje – (sodium carbonate) osnovni je sastojak za izradu sredstava za eko čišćenje. Budući da soda povećava lužnatost vode i omekšava je, koristi se za uklanjanje masnih i ostalih mrlja s odjevnih predmeta, a ujedno se koristi i za uklanjanje kamenca u kupaonicama, toaletima i na ostalim tvrdim površinama, zahvaljujući njenim blagim abrazivnim karakteristikama (kamenac ne otapa kemijski). Soda za čišćenje (kristalna soda) nije isto što i soda bikarbona.

Boraks – (isodium tetraborate) je prirodni mineral koji je nezamijenjiv u gotovo svim ekološki prihvatljivim deterdžentima. Boraks pospješuje sposobnost čišćenja pojedinog sredstva i nema štetan utjecaj na okoliš kao većina tenzida koji se koriste u sredstvima za pranje i čišćenje. Osim što se koristi u navedene svrhe, boraks se može koristiti i kao prirodni insekticid, a ujedno se odlikuje i antibakterijskim te fungicidnim svojstvima. Boraks se prema europskim direktivama ne može koristiti u kozmetičke svrhe i u tom je smislu na listi je opasnih kemikalija.

Ovi se sastojci mogu nabaviti u ljekarnama ili specijalizranim trgovinama.

 

Izvor: IZSVESNAGE