KUNG FU – ŠTO TO ZNAČI?

KUNG FU – ŠTO TO ZNAČI?

Izađite na ulicu i bilo kojeg slučajnog prolaznika pitajte znaju li što je to kung fu i svi će Vam oni reći da znaju. Oni hrabriji i skloni zabavi će Vam i demonstrirati neke od njegovih pokreta. Ali ako te iste ljude pitate da Vam objasne što je kung fu vjerojatno će početi zamuckivati, govoriti više rukama nego jezikom da bi na kraju priznali da ipak ne znaju točno što bi to bilo.

Odgovor koji ćete obično dobiti od poznavatelja borilačkih vještina je da se naziv kung fu odnosi na kineske borilačke vještine. To je međutim samo djelomično točno.

Kung fu u prijevodu znači “vještina stečena napornim radom i disciplinom” a sa borilačkim vještinama počela se povezivati tek u 20. stoljeću i to sa upoznavanjem zapadnjaka sa kineskim borilačkim vještinama.

Naime, za svakoga tko je kroz naporan rad i trud tijekom godina ovladao nekom vještinom možemo reći da radi kung fu. Tako se taj naziv može odnositi na majstora stolara, slikara,majstora ceremonije čaja, … Kada su zapadnjaci počeli dolaziti u Kinu tražeći majstora borilačkih vještina lokalni stanovnici uputili bi ih na vještog majstora za kojeg su govorili da radi kung fu . Naravno, zapadnjaci su pomislili kako se vještina koju izvodi naziva kung fu. Malo po malo taj naziv je s vremenom postao uvriježeni naziv za sve borilačke vještine koje dolaze iz Kine.

Pravi naziv za borilačke vještine u Kini je Wu Shu što bi značilo vještina ili umiječe ratovanja (WU- rat, SHU – umijeće, vještina). Da bi stvar bila interesantnija danas se Wu Shu  smatra jednim od stilova kung fua.

No bez obzira bio to pravi naziv za kineske borilačke vještine ili ne, pravo značenje riječi kung fu (vještina stečena napornim radom i odricanjem) daje jedini recept kako ovladati bilo kojom vještinom pa tako i borilačkom. Veliki broj potencijalnih vježbača koji se “zarazi kung fu virusom” putem filmova ili youtube-a brzo “ozdrave” već nakon prvih nekoliko treninga jer otkriju da sve ono što se na filmu ili videu doima lakim i jednostavnim zahtijeva puno ponavljanja jednih te istih pokreta te mnogo truda, samodiscipline i upornosti. Mnogi odustanu no oni koji se nastave kretati putem borilačkih vještina, ili ako baš želite , putem kung fua, bivaju nagrađeni boljim zdravljem, razvijenom radnom etikom, čvrstim duhom, samopouzdanjem, razvijenom samodisciplinom te saznanjem da u svom posjedu imaju nešto čime se mogu baviti i razvijati cijeli život.