Kako okusiti (doživjeti) ukus?

Prvo moramo znati što ukus zbilja predstavlja i koja je njegova prava uloga. On je svijetlosnim godinama daleko od našeg poimanja ukusa, on zagrijava, hladi, gradi, stvara emocije, stvara sjećanja ali najbitnije važan je kotač u kompleksnom sustavu našeg tijela.

 U Ayurvedi ukus se naziva Rasa.

Rasa na Sanskrtu znači zadovoljstvo ili suštinu. Kanal koji vodi od usta do glave nosi sa sobom suštinu (jedno od značenja ukusa) u naš mozak. Ta suština stimulira pranu koja pak stimulira agni – probavnu vatru. U slučaju da ukus hrane nije zadovoljavajući, postoji mogućnost da probavna vatra neće moći ispravno probaviti hranu i time ona postaje prehrambeno slaba.

Zbog utjecaja rase određena hrana može pozitivno djelovati na probavu kod nekih ljudi a kod drugih može biti negativan utjecaj.

Ako govorimo o važnosti, ukus se nalazi na drugom mjestu, odmah nakon vode – elementa bez kojeg ukus ne bi mogao postojati. Rasa je trenutak kad ukus dođe u kontakt sa našim jezikom, onaj kojeg zapamtimo, uz pomoć tog trenutnog iskustva određeni ukusi utjeću na naše tijelo.

Ukus sačinjavaju istih pet elemenata koje sadrže doše; eter, zrak, vodu, vatru i zemlju.

Rase mogu biti slatke, kisele, slane, trpke, gorke ili ljute. Njihovi kratkotrajni efekti imati će direktan utjecaj na Vatu, Pittu i Kaphu.

Svaki ukus ima direktan energetski utjecaj na probavu tako da stvaraju efekt hlađenja ili zagrijavanja. Ova aktivnost zove se virya i to je energija koju možemo osjetiti u našem probavnom sustavu odmah nakon konzumacije hrane. Npr: slatki mango ima zagrijavajuću viryu i poboljšava probavne funkcije. Datulja je također slatka ali ima viryu hlađenja i usporava probavne funkcije. Nakon konzmacije datulje možemo se osjećati siti puno više nego nakon konzumacije manga.

To je zato jer je datulja gušća i posjeduje teži efekt hlađenja u probavnom sustavu.

Svaki ukus ima dugotrajne efekte na naš metabolizam nakon što probava obavi svoj posao i kada se nutrijenti asimiliraju u naše tkivo.

Ovaj efekt zove se vipak, može biti sladak, kisel ili trpak.

Slatki vipak je veoma hranjiv i sadrži svojstva za izgradnju tijela.

Kiseli vipak povećava probavnu vatru.

Trpki vipak povećava elimininaciju tvari.

Svaki od 6 navedenih ukusa povećava ili smanjuje određene emocije nakon što se pojede. Iz toga proizlazi da se emocionalni poremećaji mogu dovesti u ravnotežu uz pomoć hrane ili izbjegavanjem hrane.

U današnjem društvu razrijedili smo urođeni osjećaj ukusa sa nezdravom i umjetnom hranu. Dokazano je da takav oblik prehrane dovodi do poremećaja u organizmu što uzrokuje široki spektar bolesti. To su sve “moderne” bolesti. Mogu se riješiti na veoma jednostavan način. Svijesno.

One thought on “Kako okusiti (doživjeti) ukus?

  1. Pingback: Kako okusiti (doživjeti) ukus? - Iz sve snage