Jeste li spremni za jestivu ambalažu?

Prisjetimo se tome koliko smeća zapravo produciramo kupovnom hranom. No, što ako bi se i sama ambalaža mogla pojesti? Zamislite da naručite kavu u šalici, popijete kavu i nakon toga pojedete i šalicu.  Kao kada pojedemo sladoled i poslije pojedemo kornet.

Jestiva ambalaža – ideja znanstvenika i ekologa

Jestiva ambalaža je jedna od ideja kojom se bave znanstvenici i ekolozi kako bi se povećala svijest potrošača za ispravnim opcijama kao što je jestiva ambalaža kod prehrambenih proizvoda (čokolada s jestivim omotom, suha tjestenina koju skuhate zajedno s ambalažom, jogurt u jestivoj čašici, prutici sira u jestivoj foliji…).

Plastična ambalaža na bazi nafte ili biorazgradive alternative od kazeina mliječnog proteina

Plastična ambalaža se obično koristi za većinu hrane koja se nalazi u trgovinama. Tanke plastične folije ipak nisu dobre u sprečavanju kvarenja, a plastična masa stvara problem u smislu bio nerazgradivog i nereciklirajućeg otpada. Osim toga, postoji zabrinutost da neke vrste ambalaže zapravo ispuštaju potencijalno štetne spojeve u hranu koju bi trebale zaštititi.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a krenulo je u projekt razvoja ekološki prihvatljivog filma napravljenog od kazeina, mliječnog proteina.

Filmovi na bazi kazeina su jestivi, biorazgradivi i održivi, ​​dok je većina trenutne plastične ambalaže na bazi nafte, što nije održivo. Voditeljica istraživanja Peggy Tomasula, D.Sc tvrdi da su filmovi na bazi kazeina do 500 puta učinkovitiji od plastike zbog čuvanja kisika od hrane.

Druge vrste jestive ambalaže

Ostale jestive vrste ambalaže već su komercijalno dostupne na tržištu, ali one su porozne i omogućuju kisiku da prođe kroz  pore jer su proizvedeni od škroba. Pakiranje na bazi kazeina također je jestivo, ali stvara čvršću mrežu koja zadržava kisik zbog svojih manjih pore.

Kao što je uobičajeno, u prvom pokušaju istraživanja nije bilo dobrih rezultata. Iako je prvi produkt kazeina bio učinkovit i jak blokator kisika, lako se otopio u vodi i bio je teško njime rukovati. Citrus pektin je dodan u smjesu kako bi se poboljšala snaga pakiranja.

To je rezultiralo većom otpornosti na visoke temperature i vlažnost. Još nekoliko iteracija pakiranja na bazi kazeina završilo je u proizvodu koji je bolji u blokiranju kisika, ali manje rastezljiv od normalne plastične folije kupljene u trgovini. Budući da je gotovo u cijelosti načinjen od bjelančevina, a one su jestive, ali bez okusa. Arome, kao i vitamini i probiotici mogli bi biti dodani u budućnosti.

Dr. Sc. Laetitia Bonnaillie I suvoditelj studije smatra da proizvod ima beskonačne aplikacije za oblaganje. Jednokratna, jestiva hrana za omamljivanje je jedna od aplikacija koja se već testirala. To bi se moglo upotrijebiti za zamjenu plastike koja se koristi u pojedinačnim omotanim štapićem od sira. Štapići od sira ipak bi trebali biti zatvoreni u veću kartonsku ili plastičnu kutiju  na policama trgovina. To će ih čuvati i spriječavati prljavštinu i vlagu.

Američka uprava za hranu i lijekove nedavno je zabranila perfluorirane tvari koje se koriste u pizzi i drugim kutijama za hranu kako bi masnoća ostala bez mrlja. Kao sigurna, biorazgradiva alternativa mogu se upotrijebiti i kazein premazi.

Prema Bonnaillie, tim već stvara uzorke filmova za malu organizaciju u Teksasu. Druge tvrtke također su izrazile interes za proizvod. Tim i dalje kontinuirano poboljšava i očekuje da će pakiranje kazeina biti na policama u roku od 3 godine.

Voće i povrće premazano jestivim voskom i drugim premazima

Voće i povrće se već dugo  premazuje s jestivim voskovima i raznim premazima kako bi duže izgledali svježe.  Jestivi zaštitni film je tanki sloj materijala sa svrhom da zaštiti proizvod od utjecaja kisika i vlage tj. degradacije.
Proizvod premazan zaštitnim slojem ne smije imati ni najmanja mehanička oštećenja i mora dobro prianjati uz proizvod. Materijali moraju biti odobreni odstrane službenih institucija za sigurnost hrane i materijala u dodiru s hranom kao što je Europska agencija za hranu (EFSA).
Postoje mnoga pitanja koja se tu postavljaju. Hoće li potrošači biti spremni jesti takvu ambalažu? Voće i povrće koje je premazano raznim sredstvima, a nije recimo domaće, svježe, nešpricano i slično. Ambalažu koju je vjerojatno dirao dostavljač ili službenik u supermarketu. Morati ćemo pričekati i vidjeti.

 

Izvor: IZSVESNAGE