IMRC & Silvia Marchig- Bella Ciao

Nakon prve dvije uspješne večeri ovogodišnjeg 3. festivala Inkluzivne Scene na kojima smo imali prilike vidjeti premijerne plesne izvedbe članova Plesne grupe Magije i njenih gostiju, Udruge UGIN PGŽ Rijeka, uživati u koncert Deaf Band Dlana, te ugostiti fantastičnu profesionalnu plesnu kompaniju Candoco Dance Company, najavljujemo treću i posljednju večer koja riječkoj publici donosi premijernu izvedbu  Inkluzivniog kolektiva za istraživanje pokreta / IMRC – “Bella Ciao”.

Plesna predstava “Bella Ciao” nastala je u suradnji Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta- IMRC i plesne autorice Silvije Marchig.

Izvedba će se održati 3. srpnja/ 19.30 sati u Dvorana kulture (Joga u svakodnevnom životu), Spinčićeva 2.

Ulaz je slobodan uz mogućnost donacije.

Dobro nam došli!

Organizacijski tim festivala Inkluzivne scene,

PG Magija

3. srpanj/ Dvorana Kulture „Joga u svakodnevnom životu“( (Spinčićeva 2, Rijeka) 19.30 sati

Autorica: Silvia Marchig

Su-autori i izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marijan Pajvot, Nikola Orešković, Ognjen Vučinić

Glazbenici: Luka Čapeta i Hrvoje Klemenčić

Foto, dizajn promo materijala, tehnička podrška: Jason Mulhausen

Foto: Marko Gutić Mižimakov

Pjesma Bella Ciao u izvedbi je Giovanne Daffini.

Produkcija: HIPP / IMRC 2018.

Ostvareno u rezidenciji i uz podršku Plesnog centra TALA.

IMRC djeluje u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

Financijska potpora: Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH

za IMRC: Iva Nerina Sibila, inkluzivni.imrc.kolektiv@gmail.com

BELLA CIAO

Plesna predstava Bella Ciao rođena je iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške. Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe, i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima. Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrijednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode.

Silvia Marchig

Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta – IMRC osnovan je 2012., kao edukacijski i izvedbeni projekt posvećen inkluziji u suvremenom plesu. Naše su radionice i izvedbe potaknule mnoge plesne entuzijaste, one s invaliditetom i one bez, da se počnu baviti plesom. Tako donosimo ideju inkluzije na plesne i kazališne pozornice i potičemo naše članove u vlastitim kreativnim projektima. Umjetnička voditeljica IMRC kolektiva je Iva Nerina Sibila, a organizacijski tim čine Amela Pašalić i Helvecia Tomić. Dio je Hrvatskog instituta za pokret i ples, a djeluju uz podršku Zagrebačkog plesnog centra.

_ _ _ _ _ _ _

Festival Inkluzivne scene je treći po redu festival u Rijeci čijim se programom nastavlja višegodišnji rad u polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu i izvedbenoj umjetnosti. Ideja festivala nastala je iz želje i potrebe za uspostavljanjem zajedničke platforme za okupljanje izvedbi na jednom mjestu s ciljem razmjene praksi, iskustava, problema, ideja i utopija, te s ciljem razvoja, širenja i jačanja kazališne publike. Festival je svojevrstan nastavak edukativnih i umjetničkih aktivnosti plesnih / izvedbenih kolektiva i umjetnika.

III. festival Inkluzivne scene ove je godine organiziran u tri večeri s međusobnim odmakom od tri tjedna. Uz Plesnu grupu Magija i njene višegodišnje suradnike IMRC (Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta/ Zagreb), Deaf Band Dlan iz Zagreba i Udruge gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka, festival u suradnji sa Hrvatskim institutom za pokret i ples ugostio je prve međunarodne goste, pionire inkluzije u suvremenom plesu- Candoco Dance Company.

Nositelj festivala je Plesna grupa Magija (Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka).

Umjetnički voditelji festivala: Gordana Svetopetrić

Producent: Gordana Svetopetrić u suradnji sa Udrugom CDP Rijeka

Asistentice produkcije: Anita Rumac i SanjaJosipović

Pokrovitelj: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH

Kontakt za informacije: magija.dance@gmail.com

Zahvale: Miljenko Mišljenović, Danijel Drača, članovi Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Hrvatski institut za pokret i ples- HIPP, Riječki Sportski Savez (RSS), Dvorana kulture „Joga u svakodnevnom životu“, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka, Ivona Križić, Udruga za Down sindrom – Rijeka 21, Sandro Donda, Maša Drndić, Jolanda Todorović, tehnički tim HKD-a, članovi obitelji i asistenti, kolege, suradnici i prijatelji.

PLESNA GRUPA MAGIJA

Plesna grupa Magija je kazališna plesna grupa sa sjedištem u Rijeci, njeni su članovi osobe sa invaliditetom iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Od 2006. godine predano istražuje plesni pokret na području fizičkog kazališta i suvremenog plesa. Članovi Magije strastveno su vezani za plesnu umjetnost i otvoreni izazovima stereotipa o tome što ples jest i što on može biti. Riječ je o različitim tijelima s različitim funkcijama i novim načinima stvaranja i predstavljanja plesne umjetnosti. U svijetu suvremene plesne umjetnosti svi su dobrodošli.

Magija je osnovana nakon dugog niza profesionalno vođenih plesnih radionica i uspješnih nastupa, a danas djeluje pod umjetničkim vodstvom Sanje Josipović i Gordane Svetopetrić. Ostvaruje umjetničke suradnje sa profesionalnim plesačima i koreografima, učenicima plesnih škola, osobama koje su zainteresirane za umjetnički dijalog i koje žele istražiti i razvijati svoj vlastiti umjetnički izraz.

PREUZMITE BOOKLET