Imam bayildi

Ime ovog jela u prijevodu znači “Imam se onesvijestio”. Mnogi su pokušali dokučiti zašto se točno onesvijestio. Neki kažu da je razlog u ljepoti, a drugi u harmoniji okusa ovog bezmesnog specijaliteta. No gotovo sigurno se nije onesvijestio od gladi. Probajte i ocijenite sami!

Upute po koracima:
  1. Patlidžane operemo, peteljke očistimo (ne odstranjujemo). Sa nožićem za guljenje kore po dužini u razmacima odstranimo koru od peteljke pa do dna patlidžana tako da dobijemo zebrasti izgled. Po dužini jednog oguljenog mjesta, nožićem urežemo džep.
  2. Obrađene patlidžane stavimo močiti u hladnu vodu, pa očistimo luk i narežemo ga na kolute. Nekoliko cijelih lista peršina stavimo na stranu, a ostatak nasjeckamo. Feferone očistimo od peteljka, prerežemo ih po duljini i očistimo od koštica. Češnje češnjaka očistimo i grubo narežemo.
  3. Patlidžane zatim izvadimo iz vode, ocijedimo ih i osušimo kuhinjskom krpom.
  4. Na tavi na 3 žlice maslinovog ulja sa svih strana popržimo patlidžane, pa popržene, sa otvorima za punjenje prema gore slažemo u lonac sa pola litre vode.
  5. U tavi na dvije žlice maslinovog ulja kratko pirjamo kolute luka. Tavu maknemo sa vatre i u nju dodamo sjeckanu rajčicu, sjeckani peršin, sol i šećer, promiješamo pa dobivenim umakom punimo patlidžane.
  6. Nadjevene patlidžane našpikamo komadićima češnjaka, ukrasimo sa po dvije polovice slatkog feferona i nekoliko koluta svježeg luka.
  7. Poklopimo i kada zavrije na slaboj vatri kuhamo oko 30 minuta. Gotovo jelo pustimo da se ohladi u loncu u kojem se kuhalo i ohlađeno poslužimo na pladnju.

Potrebni Sastojci:

IZVOR ČLANKA: FINI RECEPTI