5 razloga za jednostavnu, opuštajuću šetnju

Osim što šetnjom sagorjevamo kalorije i smanjujemo rizik od srčanih bolesti, ovom (jednostavnom) aktivnošću dnevno možemo znatno smanjiti nivo stresa, a povećati nivo energije, raspoloženja i samopouzdanja. Pogledajte na koji način obična šetnja djeluje na stres s kojim se, nažalost, svakim danom susrećemo!

Mozak dovodi u stanje meditacije

Dokazano je da šetnja može mozak dovesti u mirnije stanje. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da šetnjom, pogotovo u ‘zelenom’ okruženju, mozak dovodimo u stanje meditacije. Ne samo da to dovodi do smanjenja stresa, nego nam popravlja koncentraciju i fokus.

Šetnjom punimo baterije

Ovo je još jedan dobar razlog da šetnju kroz zelene površine učinite jednom od top navika. Putem mnogih istraživanja naučnici su zaključili da šetnja kroz šumske i prirodne predjele drastično smanjuje nivo stresa, ali također popravlja memoriju i pažnju. Osim toga, na taj način punimo baterije, odnosno popravljamo nivo energije. Priuštite sebi 20 do 30 minuta šetnje kroz zelene površine barem dva puta sedmično!

Šetnjom pospješujemo proizvodnju endorfina

Kao i svaka druga kardiovaskularna vježba, brzim hodanjem povećavamo lučenje endorfina, enzima i neuroprijenosnika koji smanjuju lučenje hormona stresa i ublažavaju depresiju i efekte iste. Osim toga, zbog istih enzima popravlja se raspoloženje i samopouzdanje.

Šetnja s prijateljem je poželjnija

Ako želite ovu zdravu naviku učiniti još zdravijom, pozovite prijatelja ili prijatelje u šetnju. Pored toga što na taj način jačate socijalne veze, šetnja s prijateljem, supružnikom ili članom porodice, dokazano, pojačava otpornost na stres i stresne situacije. Istraživanja su pokazala i to da se fizičkim kontaktom s voljenom osobom ili čak s kućnim ljubimcem u toku šetnje smanjuje krvni pritisak.

Šetnjom smanjujemo psihički umor

Trebate više energije i manje umora? Istraživanje sprovedeno u 2008. godini potvrdilo je da se vježbama, gdje šetnja čini glavni dio, povećava nivo energije za 20%, a smanjuje psihički umor za čak 65%. Dokazano je da 20-minutna šetnja dnevno posebno dobro utiče na oboljele od raznih oblika tumora. Osim umora, kod istih je zabilježen povećan otpor na bol.

http://namirnice.ba/magazin/lifestyle-5-nacina-kako-obicna-setnja-unistava-stres/